Koja će biti cijena Dodikove nove trgovine sa strancima?!

Koja će biti cijena Dodikove nove trgovine sa strancima?!

Briselski papiri i dokazi o pridruživanju BiH zemljama koje su uvele restriktivne mjere Rusiji, razotkrili su Dodikovo pravo lice i njegovo prilagođavanje tamo gdje će bar donekle biti zaštićeni njegovi lični interesi.

“Nije donesena nikakva relevantna odluka pred relevantnim organima ili institucijama BiH zaduženim za spoljnu politiku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji”, kazala je sinoć predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

To je bio njen odgovor na pitanje u vezi sankcija koje je BiH uvela Rusiji.

I pored svih dokaza koje smo prethodnih dana objavili i na osnovu kojih se vidi da se BiH u punom kapacitetu, a time i Republika Srpska, pridružila zemljama koje su uvele različite sankcije Rusiji, ruskim zvaničnicima, poslovnim ljudima, privredi, medijima, bankama, sportistima, Cvijanovićeva je ustvrdila da su to “netačni navodi u pojedinim medijima”.

Zanimljivo je da se nije osvrnula ni na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u više navrata saopštio da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, navodeći da je i BiH to učinila.

I dok je Vučić govorio o pritiscima kojima je Srbija izložena zbog neuvođenja sankcija i da je ostala sama, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je da manipuliše s ovdašnjom javnosti, tvrdeći da dok se on pita i dok on sjedi u Predsjedništvu BiH neće uvoditi sankcije Rusiji.

Međutim, briselski papiri i dokazi o pridruživanju BiH zemljama koje su uvele restriktivne mjere Rusiji, razotkrili su Dodikovo pravo lice i njegovo prilagođavanje tamo gdje će bar donekle biti zaštićeni njegovi lični interesi.

– Da je stari trgovac i ovaj put iztrgovao za sebe nema sumnje, tim prije ako se zna da je Dodik bio suočen i sa mogućom eliminacijom iz političkog života, što je, kako se tvrdi, za sada prolongirano, smatraju dobro upućeni poznavaoci ovdašnji prilika.

Iako ima sankcije, dvostruke, od Amerike i Velike Britanije zbog koruptivnih radnji i ugrožavanja BiH, Dodik se i dalje viđa sa zapadnim diplomatama…

Koja cijena će sada biti ostaje da se vidi?

Da se Dodik primirio zadnjih dana potvrđuje i njegovo gostovanje na jednoj hrvatskoj televiziji gdje je na pitanje novinara – da li je ruski čovjek, odgovorio s osmjehom: Je li ti mene za*ebavaš”…

Treba istaći da takva rečenica, sve do par zadnjih dana, Dodiku ne bi mogla da izađe iz usta, jer je stalno naglašavao i hvalio se da je ponosan na ruske veze i odnose sa Putinom, sa kojim se redovno slikao uoči izbora u dva zadnja izborna ciklusa…

Dodik je, da je imao namjeru kako je to tvrdio u javnosti, imao mehanizme u Predsjedništvu da zaustavi da se BiH priključi zemljama EU koje su uvele sankcije Rusiji.

On to nije učinio a za to je, kako saznajemo, još i dobio “privilegovan” staus i kod evropskih zvaničnika, posebno kod šefa za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja.

Zanimljivo je da se Dodik nije oglasio ni nakon predsjednika Vučića, koji je saopštio da je i BiH uvela sankcije Rusiji.

Da se primirio primijetio je i bivši član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da se lider SNSD-a Milorad Dodik “sakrio u mišiju rupu” iz straha od novih sankcija.

“Dodik je mogao tražiti hitnu sjednicu Predsjedništva u vezi sa sankcijama Rusiji i ako je odluka loša mogao je pokrenuti vitalni nacionalni interes. Vjerovanto se boji”, kazao je Ivanić za N1.

On je mišljenja da Dodik ima straha od novih mjera ako ne bude radio kako drugi sviraju.

“Ako to nije tako, evo pozivam ga da sazove sjednicu Predsjedništva i zatraži da bude tačka o pridruživanju sankcijama Rusiji”, naveo je Ivanić.

Dodik  se, kaže Ivanić, potpuno umirio,

“Ništa ne radi zbog čega bi Zapad bio nezadovoljan”, kazao je bivši član Predsjedništva BiH.

– Zašto vlast Srpske ćuti i ne daje nikakve informacije oko uvođenja sankcija Rusiji – pita Mirko Šarović i dodaje da je potpuno nedopustivo i nemoralno da se u javnosti predstavljaju kao neko ko neće uvoditi sankcije, a iza leđa varaju i uvode sankcije.

“Dok se u javnosti ‘prave važni’ i pričaju kako prate Srbiju, ovakvom politikom aktuelna vlast u stvari izlaže Srbiju kao metu, jer je ona sada jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji”, zaključuje Šarović.

(BN Foto: Agencije/Arhiva)

CATEGORIES
Share This