Ko se od koga distancira – Dodik od Lukača ili obrnuto?

Ko se od koga distancira – Dodik od Lukača ili obrnuto?

Da li je odsustvo na sastancima Lukača i Tegeltije rezultat Dodikovog nepovjerenja prema njima, ili njihove nespremnosti da učestvuju u Dodikovom ludilu i avanturizmu? Ili je u pitanju i jedno i drugo? Burno vrijeme i događaji pred nama brzo će dati odgovore na ova pitanja.

Milorad Dodik ovih dana ozbiljno radi na tome da Srpsku uvuče u probleme iz kojih će teško moći nazad.

Izdaje (nezakonite!) naloge ministarstvima u Vladi RS da ubrzano pripremaju zakone kojima će preuzeti nadležnosti BiH institucija na teritoriji Srpske i uopšte se ne obazire na posljedice koje će izazvati.

U sklopu tih aktivnosti Dodik je, kako saznajemo, u posljednjih nekoliko dana održao i sastanke sa ljudima iz vojnog i bezbjednosnog sektora.

Pozvao je srpske rukovodioce iz Oružanih snaga BiH, Sipe, Državne granične službe,  Obavještajno-bezbjednosne agencije…

Sastanci su održavani odvojeno sa pripadnicima agencija i službi, a prisustvovali su Dodik, Željka Cvijanović, Zora Vidović i direktor Policije RS Siniša Kostrešević.

Prema Dodikovim riječima, zamjenik direktora OBA-e nije se odazvao sastanku.

Na sastanku u Palati Republike Srpske sa rukovodiocima Oružanih snaga BiH, prema našem izvoru, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, general-major Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, general-major Radovan Ilić, brigadir Radovan Jović i brigadir Zoran Dunović.

Ma koliko mnogi Dodika doživljavali da i ovaj put pravi predstavu za javnost, ipak treba veoma ozbiljno shvatiti da ovim jednostranim povlačenjem iz nadležnosti i institucija koje su sporazumno prenesene (ma šta Dodik sad pričao, on lično i njegova stranka su u legalnoj proceduri glasali za sve i jednu nadležnost)  stvara opasan potencijal za sukob i posljedice nesagledivih razmjera.

Dodik je očigledno spreman da zarad ostanka na vlasti uvede Srpsku i narod i u rat, ali je interesantno da među ljudima koji su bili na pomenutim sastancima nije bilo predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, kao ni ministra MUP-a Republike Srpske Dragana Lukača.

Jasno je da su po liniji odgovornosti, kao i oblastima o kojima se raspravljalo, obojica morala biti prisutna.

Da li je njihovo odsustvo rezultat Dodikovog nepovjerenja prema njima, ili njihove nespremnosti da učestvuju u Dodikovom ludilu i avanturizmu? Ili je u pitanju i jedno i drugo? Burno vrijeme i događaji pred nama brzo će dati odgovore na ova pitanja.

(BN)

CATEGORIES
Share This