Kina neočekivano oštro upozorila Ameriku: Preduzećemo čvrste i snažne mjere!

Kina neočekivano oštro upozorila Ameriku: Preduzećemo čvrste i snažne mjere!

Kina će preduzeti čvrste i snažne mjere da odlučno zaštiti svoj suverenitet i bezbjednosne interese, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan, komentarišući informacije da će SAD prodati Tajvanu sisteme Patriot”.

Peking je oštro osudio namjeru SAD da prodaju Tajvanu protivvazdušne raketne sisteme, a Liđijan je kazao da takav potez “ozbiljno podriva kineski suverenitet, bezbjednost i razvojne interese, te značajno narušava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”.

On je pozvao Vašington da poštuje tri zajednička saopštenja dvije države (diplomatske sporazume s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina 20. vijeka), a posebno onaj koji se tiče prodaje oružja Tajvanu.

Američki Stejt department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane “Patriot”, u vrijednosti do 95 miliona dolarasaopštio je Pentagon.

Paket bi uključivao obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad, i održavanje sistema protivvazdušne odbrane “Patriot” i prateće opreme, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane SAD.

(Srbijadanas)

CATEGORIES
Share This