“Kako je počela ova godina, crno nam se piše”

“Kako je počela ova godina, crno nam se piše”

Prva dekada svetog januara je iza nas. Slavilo se, upućivale čestitke i dobre želje, molilo se bogu da nas zaštiti i pomogne, da podrži  nadu da će biti bolje, da urazumi i prosvijetli vlastodršce, da bar pri kraju mandata urade nešto korisno za one koji su ih birali,  makar to bila još jedna prevara da se produži mandat. Nažalost, oni su se opredijelili za oprobani i, pokazalo se svih ovih trideset godina, najefikasniji metod vladanja, a to je strah od novog rata, navedeno je u saopštenju Saveza penzionera i potomaka Banjaluka.

– Zagrijavanje je započelo već u drugoj polovini prošle godine,  da bi prema dogovorenom scenariju novogodišnji i božićni praznici, a posebno Dan republike Srpske, bili iskorišteni da se to podigne do usijanja.

I tako pored opšteg straha od nametnute pandemije korona virusa, koju živimo sa cijelim svijetom već treću godinu, nama u Bosni Hercegovini je pritajeni strah od rata, koji je zarad vlasti održavan sve ovo vrijeme, sada postao realnost. Ponovo su na sceni provokacije i uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, ponovo vidimo ratne zastave i uniforme, oružje i pozive na rat. Da je strah realan, najjači dokaz je ponašanje takozvane međunarodne zajednice, odnosno pokrovitelja svega što nam se dešava već više od tri decenije.

Da li možemo u takvim okolnostima očekivati da će najveći broj građana u Bosni i Hercegovini, a posebno mi u Republici Srpskoj, shvatiti igru vlastodržaca, kada otvore prazne frižidere, kada počnu da im pristižu uvećani računi za struju, vodu, razni porezi i nameti, kada uđu u bilo koju prodavnicu i vide divljanje cijena, kada ih banke bjesomučno pljačkaju kroz enormno visoke provizije i bankarske usluge, kada je posla sve manje, kada je zdravstveni sistem u kolapsu, kada je pravosuđe i sve druge institucije isključivo u funkciji vlastodržaca…

I mogli bi to s čim se suočavamo svaki dan nabrajati u beskonačnost, jer nam se građani obraćaju svaki dan tražeći da nešto preduzmemo, obzirom da ta pitanja u Skupštini ne pokreću ni opozicioni poslanici, nego se bave ispraznim  verbalnim nadgornjavanjem sa pozicijom koje patriota, a ko izdajnik.

Zato upozoravamo vlastodšce na svim nivoima, da se urazume i shvate koliko je teška socijlno ekonmska stvarnost, da je više od 70% građana na ivici siromaštva i da ozbiljno pristupe rješavanju svakodnevnih životnih pitanja. U protivnom, ovaj strah koji svakodnevno podstiču lako može preći u očaj i bijes koji će se izliti na njih, ukazuju u Savezu penzionera i potomaka Banjaluka.

(BN)

CATEGORIES
Share This