Kako je jedan snimak pokrenuo pitanje integriteta nosilaca najviših funkcija u BiH

Kako je jedan snimak pokrenuo pitanje integriteta nosilaca najviših funkcija u BiH

Snimci razgovora glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića, koji je tajno sniman, a koji je procurio u javnost, pokreću niz pitanja, prije svega, integriteta nosilaca najviših funkcija u BiH, pa tako i pravosudne.

Potvrdio je ovo i Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da najbolju situaciju u BiH, a posebno u pravosuđu oslikava ovaj slučaj prisluškivanja.

– Ako oni ne mogu biti sigurni od prisluškivanja, zamislite šta se onda dešava sa ostalima. Način njihove komunikacije pokazuje koliko je nizak nivo između njih i o kakvim kapacitetima se radi. Jednostavno se pokazuje na kojem nivou se rješavaju stvari, da se čak ni oni ne oslanjaju na pravosuđe, već na sređivanje i vršenje pritiska – kaže Marićeva.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Dodaje da se, umjesto da Mehmedagić pokaže svoju diplomu, od toga napravila farsa.

– Nedopustivo je da se takva blamaža vezuje za jednu tako bitnu instituciju, jer kako da imamo povjerenje u čovjeka protiv kojeg se vode toliki postupci – kazala je Marićeva za Srpskainfo.

Podsjećamo da je Tužilaštvo BiH dobilo dvije krivične prijave, protiv direktora Obaveštajno-bezbjednosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića Osmice, zbog više krivičnih djela, između ostalog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja. Potvrdili su ovo u Tužilaštvu BiH reagujući na snimak koji se pojavio u javnosti, a na kojem se čuje Mehmedagić kako razgovara s glavnom tužiteljkom, Gordanom Tadić, i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković.

Na snimku koji traje 40 minuta može se čuti da direktor OBA i Tadićeva razgovaraju o predmetu “Diploma”, a Mehmedagić iznosi pritužbe na račun tužioca u pomenutom predmetu Olega Čavke.

– Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave protiv Mehmedagića zbog više krivičnih djela. On se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i druga nezakonita postupanja. Takođe, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama – naveli su u Tužilaštvu BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This