Juriš na CIK!

Juriš na CIK!

Lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, najavili su da će prioritetan cilj njihove koalicije biti smjena smjenu Centralne izborne komisije (CIK). Nesporno je da opozicija iz Republike Srpske ima daleko više razloga od Dodika da traži smjenu CIK, ali tako nešto je nezakonito i tim se nanosi ogromna šteta budžetu!

Praksu nezakonitih odluka usljed žurbe, Dodik seli iz NS RS u PS BiH, potpuno zanemarujući da takvim potezima čine i veliku finansijsku štetu.

Naime, Izborni zakon BiH striktno propisuje kada PS BiH može razriješiti članove CIK, a to je samo u slučaju da CIK ne radi, što ovaj put nije slučaj. Mandat svakog od članova CIK-a traje sedam godina i prestaje samo u slučaju ostavke, smrti ili spriječenosti da obavlja funkciju. Tako propisuje Izborni zakon.

Koalicija “Za smjenu CIK-a“ prvo bi trebala da promijeni zakon, pa tek onda da smijeni CIK.

Šta u slučaju da nezakonito smjene CIK?

U tom slučaju nema sumnje da će smijenjeni članovi CIK pokrenuti upravne sporove, a i dobiti ih. Dobiće i sve zaostale plate i to uz pripadajuće kamate. Problem je što će taj novac biti isplaćen iz budžeta, a ne iz džepova lidera koji su podstrekači nezakonitog poduhvata. Taj novac će biti uzet sa stavki infrastrukture, grantova kulturnim projektima itd. Pokretači ove inicijative, u pravnoj državi, trebalo bi da iz svog džepa nadoknade ovaj novac.

Podsjetiću i na mišljenje Venecijanske komisije iz 2002. godine u kojem decidno stoji da “tijela koja imenuju članove izbornih komisija ne bi trebalo da imaju pravo njihovog opoziva jer se tim baca sumnja na njihovu nezavisnost“.

S tog aspekta, nezakonitom smjenom CIK-a, BiH bi dodatno potunula na ljestvici vladavine prava i napravila nekoliko koraka unazad od proklamovanog evropskog puta. Ali, ništa novo od stare koalicije. Njima ne treba nezavisno tijelo za provođenje izbora, nego tijelo koje će biti siguran instrument za izborne krađe.

ISTOK

CATEGORIES
Share This