Jelena Trivić za RTS: Mogu komotno da pobijedim Dodika (VIDEO)

Jelena Trivić za RTS: Mogu komotno da pobijedim Dodika (VIDEO)

Potpredsjednica PDP-a i narodni poslanik Jelena Trivić vjeruje da će pobijedti na izbrima i da će postati nova predsjednica Republike Srpske.

 

– Moj protivkandidat je gospodin Dodik i znam da mogu komotno da ga pobijedim. Bila sam u skoro sve i jednoj opštini Republike Srpske i mogla sam da osjetim puls naroda. Mogla sam da sjedim i gledam u šoljicu kafe ili šta već da bih vidjela kako stojim, ali sam bila sa narodom, bila na terenu, na raznim događajima i imam pravo na optimizam i da vjerujem da ću pobijediti – rekla je ona za “Oko magazin” Radio-televizije Srbije.

Odgovarajući na pitanje o odnosu BiH prema trenutnoj geopolitičkoj situaciji, Trivićeva je rekla da je činjenica da se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji.

– Oni koji su na vlasti u Republici Srpskoj i u BiH, a koji su predvođeni SNSD-om, trebali su to jasno reći građanima. U redu ako su morali i nisu imali mehanizme da to spriječe, ali zašto lažu? To je suština – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je BiH, prirodno, na evropskom putu, budući da se 70 odsto izvoza plasira u zemlje EU.

– U nekoj hipotetičkoj situaciji, kada bi EU nama uvela sankcije, a mi smo njima minoran spoljnotrgovinski partner, to bi za nas bilo ekonomski pogubno. Temelji srpskih država, kao i ruske države, su na istočnom hrišćanstvu, na pravoslavlju, i duhovno, u nama, to je nešto što nas veže, prvenstveno emotivno. Ali mi kao političari ne smijemo uplitati emocije. Mi moramo da vidimo šta je interes srpskog naroda – rekla je Trivićeva za RTS.

Navela je da ni ona, ni PDP, ne priznaju Kristijana Šmita za visokog predstavnika, jer je činjenica da on nije prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti UN.

– I rekli smo mu šta su naše crvene linije ispod kojih mi ne idemo, a te crvene linije je pogazio gospodin Dodik u Briselu i pristao na neki načelni sporazum, ali koji predviđa ukidanje nekih ključnih elemenata entitetske državnosti koje Republika Srpska ima. Direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, tročlano Predsjedništvo, entitetsko glasanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, postojanje Doma naroda, što znači da se nijedna odluka na nivou BiH ne može donijeti bez srpskih ruku. To su, između ostalog, naše crvene linije, što sam i rekla gospodinu Šmitu – rekla je Trivićeva, dodajući da ne vidi problem u tome da na poziv gospodina Šmita ona s njim razgovara i iznese svoje stavove, ako su sa njim razgovarali predsjednik Srbije i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Trivićeva je rekla da Hrvatska ima nekonzistentan pristup prema BiH.

– Iako imaju različite izjave i narativ, i predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatske ovdje podgrijavaju međunacionalne tenzije, za razliku od predsjednika Vučića koji se uvijek trudio da umiri, ne samo BiH, nego cijeli Balkan – istakla je Trivićeva.

Pored Trivićeve u emisjiji su govorili i Radovan Kovačević, Mirko Šarović, Nenad Stevandić, i Miloš Šolaja.

Agencije

CATEGORIES
Share This