Janjić: Srbija ni na Istoku ni na Zapadu je najbliža ničemu, nova kriza u RS i BiH

Janjić: Srbija ni na Istoku ni na Zapadu je najbliža ničemu, nova kriza u RS i BiH

Analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je za Al džaziru komentarisao Vučićevu posjetu Vladimiru Putinu i cijenu političkih dogovora koju je Srbija napravila sa Rusijom, a koja će se tek ispostaviti.

Putin pomogao Vučiću u predizbornoj kampanji

Na pitanje kako tumači odluku Rusije da Srbija po višestruko nižoj cijeni plaća ruski gas, Janjić je rekao da je to jedna “političko-bezbjednosna poruka, a aranžman je odložen za prvi kvartal 2022. Koliko će nas on koštati ne znamo, izuzev da u tom periodu neće rasti cijena.” On je upozorio da o tom pitanju nije trebalo da razgovaraju predsjednici, nego predstavnici vlada ili kompanija, zbog čega je i formirana radna grupa koja će tek utvrditi šta ovo znači. Činjenica je, smatra Janjić, da je ovo za sada jedna politička poruka i podrška Vučiću u predizbornom periodiu kada neće doći do povećanja cijene gasa.

Srbija bez energetske strategije

O ovisnosti gasom Evrope i Srtbije i ruskom ucjenjivanju, Janjić ke rekao da je ovisnost Evrope mnogo veća, ali “da je Srbija, potpuno nepromšiljenom energetskom politikom od 2008. na ovamo, sebe gurnula pod ovu ovisnost, jer je imala sasvim dovoljnu proizvodnju električne energije.” To je rađeno u kompromisu sa Rusijom da ona” blokira priznanje Kosova, a da mi Rusiju puštamo u energetski sektor, smatra Janjić, što je rezultirao izostajanjem nacionalne strategije energetske bezbjednosti.” jer smo mnoge potrošaće i krajeve Srbije usmjerili na gas, dakle nešto čega nema, u odnosu na električnu energiju koje imamo dovoljno, kaže Janjić.

Srbija sa Rusijom pravi nuklearku

Ono što je prošlo skoro ispod radara javnosti, a što Janjić napominje,jeste da su na ovom sastanku Putina i Vučiča otvoreni  razgovori sa Rusima o saradnji u izgradnji nuklearne elektrane u Srbiji. Činjenica je da bi ova nulearka obezbjedila Srbiji energetsku stabilnost u oblasti električne energije, pa i višak proizvodnje za izvoz, Ipak on smatra da će se Srbija ovim vezivanjem za nuklearni program sa Rusijom naći u velikom problemu sa Zapadom, jer se Srbija sve više vojno i tehnmološki vezuje za Rusiju. Ovo su krupne političke odluke , smatra Janjić, o kojima Vučić nije izvršio konsultacije ni u Parlamentu Srbiju ni sa Vladom, jer nuklearni program je odluka koja zahtjeva javnu debatu o tome, ističe Janjić i  dodaje da ćemo “cijenu te odluke morati da platimo”.

Srbija je ruski instrument

Na pitanje da li je u ovom momentu Srbija bliža Istoku ili zapadu, Janjić je odgovorio da je “sasvim jasno da je Srbija postala instrument u rukama Rusije, da Vučić nije samostalan političar, iako sebe tako predstavlja i da će ova priča sa nuklearnom energijom Srbiju staviti pod ozbiljne sankcije i znakove pitanja od strane zapada.” On smatra da je “Srbija bliže ničemu, jer ne postoji nikakva opcija saveza na ruskoj strani, a ovamo dovodite u pitanje savez sa evropskom unijom”, smatra Janjić. Srbija rizikuje mnogo jer postaje “smetnja Evropskoj uniji i NATO u širenje na zapadni Balkan i vrlo su rizične godine pred Srbijom i Vučićem,”

janjić ističe da je u svemu ovo jasan interes Rusije, ali da ne vidi nijedan interes Srbije. Gas je ruski interes i jedan od alata širenja NATO i taj interes je legitiman, kaže janjić. Danas se on pokazuje kroz energetsku politiku Rusije prema Ukrajini i Poljskoj. S druge strane, “Rusija želi da pokaže da EU i NATO nisu u stanju ništa da završe, ni na Kosovu ni u BiH, ali pri tome ne nudi nikakvo rješenje.” Rusija je vrlo ozbiljno angažovana, prije svega diplomatski u Savjetu bezbjednosti UN, prema BiH, o čemu je Putin skrenuo pažnju Vučiću.

“Otvoreni Balkan” pod znakom pitanja

U ovakvoj situaciji je projekat “Otvoreni balkan” izvjesno doveden u pitanje, kaže janjić, ali i otvaranje novih poglavlja sa EU, kao i saradnja sa NATO. Srbija postaje sve manje vojno neutralna, ističe Janjić i dodaje da je dio dogovora sa Putinom i isporuka polovnog vojnog naoružanja. U tom smislu on smatra da će reakcija Zapada biti vrlo direktna.

Političke igre Aleksandra Vučića na dvije karte su nešto što je odavno pročitano, ali su sada potpuno prozirne, tvrdi Janjić.

Srpska kao kolateral političkih igara Rusije ide u novu eskalaciju krize

Janjić ističe da politički marifetluci koje prave Vučić neće proći, ali ni “nova Dodikova igra sa datumima skupštine i uslijediće žestok pšritisak na Srbiju da sarađuje, a ako neće, onda će se naći diplomatski i ekonomski instrumenti da se uvede u red.”

“Od Srbije se ne traži da piše izborni zakon, niti da smjenjuje Dodika, ali ona mora da prestane da podržava takvu politiku”, zaključuje Janjić i konstatuje da će upravo ovaj novi aranžman Srbije i Rusije, posebnoi nuklearni, biti novi podsticaj Dodiku da pravi eskalaciju krize u Republici Srpskoj i u BiH.

ISTOK

 

 

 

 

CATEGORIES
Share This