Jači od države, ali ne i od kiše osveženje zatvorilo plažni bar na Klinju

Jači od države, ali ne i od kiše osveženje zatvorilo plažni bar na Klinju

Uprkos nalogu Republičke inspekcije, Plažni bar na jezeru Klinje je radio sve dok ga kiša nije (privremeno?) zatvorila. Da apsurd bude veći, nelegalni objekat je naslonjen na branu koja je pod zaštitom države, a struju “pozajmljuje” od RiTE Gacko koje gazduje brano-

Da se brana zaštiti nije pomogao ni dopis koji je Služba za tehničko osmatranje visokih brana RiTE Gacko, Sektora za upravljanje vodama, još 3. juna uputio upravi preduzeća kojim se zahtijeva uklanjanje nelegalnog objekta.

“S obzirom na to da je izgradnja nelegalnog objekta započeta na prelivnom polju brane Klinje, konstrukcija takvog objekta apsolutno ugrožava funkciju preliva, odnosno proticanje velikih voda i njegovo postojanje na tom mjestu može ugroziti branu. Takva pojava je registrovana 70-ih godina prošlog vijeka sa ozbiljnim posljedicama kada je zbog suženog profila došlo do rušenja kamene ograde, prelaznog mosta i poplave nizvodno od brane sa velikom materijalnom štetom. Mišljenja smo da takav objekat treba hitno ukloniti”, stoji u dopisu koji su potpisali rukovodioci službe i sektora.

Ipak, ne samo što je objekat izgrađen, nego je i struju “pozajmljivao” od RiTE koja gazduje branom.

U javnosti za sada nema reakcija nadležnih, niti iz opštine, niti iz RiTE po ovom pitanju.

Građani mahom smatraju da bi na Klinju trebao da postoji plažni bar, ali ne na ovakav način.

“Opština je morala da definiše kako objekat treba da izgleda i koliko prostora da zauzima, da ne ugrožava ni branu ni posjetioce. Ovako, sve je urađeno na divlje, nasilno. Kupači se ne osjećaju prijatno dok iznad njih neki ljudi piju. Da ne pričam da nije regulisan ni mokri čvor na adekvatan način. Ukratko, odgovorna je opština”, mišljenje je jednog od redovnih posetilaca Klinja koje je, prema reakcijama, opšteprihvaćeno.

Načelnik opštine, Ognjen Milinković je krajem jula, na naše pitanje da li je plažni bar legalan, odgovorio da ne zna i da ne mora sve da zna.

Kao što je “Direkt” već pisao, objekat je početkom jula počeo sa radom, da bi 22. jula opštinsko Odeljenje za privredu, finansije i društvene delatnosti izdalo rešenje o registraciji plažnog bara “Klinje”.

“Prema važećem zakonu vlasnik ima rok od 30 dana da završi proceduru i pribavi sve dozvole, što će, nakon toga, inspekcije na licu mjesta provjeravati”, rekli su nam tada u opštini Gacko.

Ipak, iz Republičkog inspektorata nam je dostavljen odgovor da je objekat nelegalan, da ugrožava branu koja je spomenik arhitektonske vrijednosti i da je naloženo da se ukloni.

Procedura je takva da investitor treba sam da ukloni objekat i sve vrati u prvobitno stanje. Ukoliko to ne učini, lokalna vlast, odnosno inspekcija angažuje firmu koja će da ukloni objekat, a vlasniku ispostavi račun.

Kako sada stvari stoje, objekat će zatvoriti kiša, a ukloniti, možda bujica, ako budu visoke vode. No, kako su upozorili iz nadležnog sektora, sa objektom bi mogao da ode i deo brane.

Ali, o tome izgleda niko ne brine kada je mnogo jasniji lični i trenutni interes.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This