Izborna reforma ključ za EU, političari obećali: “Radićemo na tome, ali poslije izbora”

Izborna reforma ključ za EU, političari obećali: “Radićemo na tome, ali poslije izbora”

Izborna reforma jedan je od najvažnijih uslova za napredak BiH na evropskom putu. Međutim, svi dosadašnji pokušaji da se napravi neki pomak su propali. Reforme su odložene poslije izbora, a hoće li biti volje da se nešto i učini ostaje da vidimo.

Evropski put ni za koga u BiH nije upitan, ali vrlo su upitne obaveze koje na tom putu treba ispuniti. Tu dogovora nema, a čini se ni želje da se do njega dođe. Nakon neuspješnih pregovora u Neumu, američko-evropski medijatori su napustili BiH i prepustili sve domaćim političarima. I već tada je bilo jasno da sami ništa neće postići.

Nepomirjivi stavovi, međusobna natezanja samo su ih udaljavali od sporazuma. Za isti sto predstavnike skoro svih parlamentarnih stranaka u BiH u Briselu je okupio predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Jedinstva ni tu nije bilo, ali deklarativno su pristali da nakon provedenih izbora, zavrnu rukave.

U roku od šest mjeseci nakon formiranja vlasti potrebno je provesti izbornu reformu i ograničenu reformu Ustava BiH kako bi se osigurala puna usklađenost s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

“Ja moram reći da se moraju poštivati apsolutno odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, naročito u slučaju Zornić, koja svim građanima i građankama BiH sa napunjenih 18 godina, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili nepripadnost, omogućava aktivno i pasivno biračko pravo.  Mi takav prijedlog još uvijek nemamo i nadam se da će poslije izbora, da se pripreme promjene kako izbornog zakona tako i ograničene promjene Ustava BiH, bez toga nema izumjena Izbornog zakona”, kaže Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i bivši član Centralne izborne komisije BiH.

“Ali istovremeno rasprave o pormjenama izbornog zakona u BiH su pokazale neiskrenost poltiičkih lidera u BiH, neiskrenost političkih stranaka. Zapravo svima su puna usta BiH, demokratije i tolerancije, a istovremeno se pokatzalo kolika je velika nespremnost, ne bih rekao da se napravi bilo kome ustupak, nego nespremnost, evo konkretno, da se uradi nešto što će izbore učiniti pravednijim”, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

U BiH nema kulture dijaloga, nema želje za kompromisom, jer uvijek će neka od strana smatrati da je neko pobjednik, a neko gubitnik, što nije dobro. Prizivanje nametanja rješenja nije dobro, jer rješenja treba da budu plod unutrašnjeg dogovora da bi zemlja mogla naprijed, smatraju analitičari.

“Čini mi se da je vrlo važno da politički lideri na svim stranama, a pri tom mislim na etnonacinalne političare i politiike, shvate da se globalni kontekst izuzetno promijenio, da je pažnja međunarodne zajednice pojačana prema BiH i da će međunarodni akteri sa velikom pažnjom pratiti sve moguće dalje procese u BiH. Sve blokade, sve prijetnje blokadama čini mi se da će biti sankcionisane”, smatra politički analitičar Tanja Topić.

“Očekujem, radi građana BiH, ne radi političara, intervenciju Brisela, pa čak uvođenje određenih sankcija ekonomskog i finasijskog karaktera, jer kod većine bavljenje politikom je vezano ne za određenu ideologiju  nego isključivo za materijalni interes. I stranci moraju shvatiti da kad ih onemogućite u onome za šta se oni bave politikom, a to je materijalni interes onda će se i oni drugačije ponašati”, kaže Šehić.

U BiH je potrebna istinska reforma, ne samo izbornog zakona, nego samog izbornog procesa koji će uključivati novija tehnička rješenja kako bi se smanjile zloupotrebe, ističe Branko Todorović.

“Ovakvi izbori sa ovakvim izbornim zakonom, ovakvom tehnologijom organizacje izbora gdje neki politički subjekti, neke političke stranke koriste državni budžet da bi kupovale izbore, da bi kupovale volju građana. Recite mi šta je dodjela nekih 100 KM penzionerima i studentinma mjesec dana pred izbore nego kupovina izbora državnim novcem. To je kriminal”, kaže Todorović.

“I građani snose dio odgovornosti jer na izborima ništa ne mijenjaju, moramo progledati i sledeće izbore iskoristiti da vratimo svoju slobodu Ii svoje dostojanstvo”, kaže Šehić.

Bosni i Hercegovini  je potrebna odgovorna politika koja se neće voditi ličnim ili uskostranačkim interesima, nego politika koja će raditi u interesu svih građana, zaključuje Šehić.

(BN)

CATEGORIES
Share This