Izbori moraju biti održani, EU treba koristiti sankcije

Izbori moraju biti održani, EU treba koristiti sankcije

Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta na današnjoj sjednici raspravlja o izvještaju Paula Rangela o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Prije 30 godina počeo je tragični rat u BiH, nakon trideset godina svjedočimo napetostima koje onemogućavaju zemlju prema euratlanskim integracijama. Prijete teritorijalnom integritetu zemlje i ustavnom poretku i jednakim pravima svih građana.” kazao je Rangel.

Rangel je napomenuo da izborne reforme moraju biti provedene.

“U ovom izvještaju smo istakli dva ključna problema koja su glavna prepreka koja su glavna prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta:

Prvo je secesionistička retorika predstavnika političke elite u Republici Srpskoj i njihovo povlačenje iz institucija i činjenica da ne postoji volja da se postigne sporazum o reformi izbornog zakona. Rješavanja tih problema omogućilo bi dalje reforme koje se traže u tekstu.” rekao je.

“Zato u nacrtu izvještaja tražimo od svih aktera da postignu sporazum o izbornom zakonu. Izbori se moraju održati prema definisanom kalendaru. U izvještaju se takođe poziva da Evropska Unija iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju uključujući i ciljane sankcije protiv destabilizartora.

Finansiranje EU IPA fondova se mora strogo definisati pod uslovom da se predstavnici iz Republike Srpsk vrate u državne institucije. Izmjene Krivičnog zakona koji će kažnjavati negiranje genocida, to mora biti uključeno u Krivični zakon.” kazao je u uvodnom izlaganju nakon čega je započela rasprava u Evropskom parlamentu.

(N1)

CATEGORIES
Share This