Izaslanik Berlina ogolio do kraja – Njemačka očekuje da se Beograd opredijeli i uvede sankcije Rusiji

Izaslanik Berlina ogolio do kraja – Njemačka očekuje da se Beograd opredijeli i uvede sankcije Rusiji

Ono što je njemački kancelar Olaf Šolc prošle nedelje u Beogradu rekao u uvijenoj formi, u utorak je izaslanik Berlina Manuel Saracin do kraja ogolio: od nove srpske vlade se očekuje da konačno napravi izbor – EU ili Rusija, odnosno da uvede sankcije Moskvi.

Ovaj obruč oko Srbije zvanični Berlin, koji je preuzeo ključnu ulogu ispred EU kada je riječ o Zapadnom Balkanu, steže već nedeljama, čiji zvaničnici malo-malo, pa dolaze da isporuče zahtjeve, začinjene prijetnjama i ucjenama. Pritom, pritisak vješto prebacuju i na ekonomsko polje, ne propuštajući priliku da pošalju poruke da će zbog sjedenja na dvije stolice Srbija ugroziti ekonomski razvoj i dovesti u pitanje brojne investicije iz Unije, naročito Njemačke čija brojna preduzeća posluju ovdje i sa kojom imamo najveću trgovinsku razmjenu.

Saracin, koji se u utorak sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom razgovora je ponovio već ustaljenu diplomatsku floskulu “da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njemačke spoljne politike u narednim godinama”.

Ono što je, međutim, izgovorio izvan Andrićevog venca bilo je bez mnogo okolišanja – da se od Srbije očekuje da iznese jasan stav o dešavanjima u Ukrajini i da se uskladi sa sankcijama EU:

– Svako ko u Srbiji racionalno razmišlja ekonomski i politički će više cijeniti saradnju sa Njemačkom i EU, nego s Rusijom. Vlasti u Srbiji pokušavaju i dalje da sjede na dvije stolice, da objema stranama daju neka opravdanja. Ali, mi očekujemo od politike u Srbiji da nam da znak da je shvatila. Smatram da su Njemačka i EU atraktivnije za Srbiju nego rusko carstvo Putinovo – rekao je Saracin.

On je bio jasan i da će odnos prema Rusiji i kosovski čvor biti dva ključna pitanja za Berlin. Od Srbije očekuje da postepeno uvede sankcije Moskvi, kao i da se dijalog o normalizaciji sa Prištinom konačno pokrene.

I Vučić je u utorak rekao da je da Saracin zatražio da se srpska spoljno-politička agenda uskladi sa evropskom, razumijevajući pri tom situaciju i činjenicu da to ne može uvijek onako kako bi neki željeli:

– Jasno je iznio stav i to čini svaki predstavnik EU i zapadnog sveta. Nemojte da imate ilizuje da će neko to da preskoči.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva, Vučić je tokom razgovora sa Saracinom istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da slijedi svoj evropski put, naglasivši da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima:

– U tom smislu, predsjednik je istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, a da inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rješavnje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rješenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od devet godina.

Predsjednik je naglasio da se Srbija zalaže za punu i dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rješenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Diplomata Zoran Milivojević kaže, za “Novosti”, da je diplomatska ofanziva na liniji strategije Berlina koja stavlja naš region na vrh interesa nove njemačke vlade:

– Sa Njemcima nema dileme, oni su vrlo jasni i direktni i sve što kažu zaista i misle, znate na čemu ste. Ono što traže i očekuju od Srbije je da se jasno izjasnimo kada je reč o saradnji sa Rusijom, a kod raspetljavanja kosovskog čvora očekuju pronalaženje rješenja na bazi međusobnog priznavanja, odnosno potvrde kosovske državnosti, bez bilo kakve promjene granica. S druge strane, Njemačka se zalaže za politiku proširenja, ali to neće zavisiti samo od njih, nego i od Franucske, čiji je predsjednik Emanuel Makron pre nekoliko dana u Evropskom parlamentu otvoreno dao prednost reformama EU u odnosu na prijem novih članica.

VEČERA KOD BORELJA

Na pitanje da prokomentariše novu viziju EU o kojoj je govorio Makron, Vučić je u utorak rekao da se nada da će uskoro imati prilike da vidi francuskog predsjednika i iz prve ruke čuje neke njegove ideje, konačni plan, da bi mogao da se izjasni o tome.

Srpski predsjednik u srijedu ide u Brisel, na radnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Đozep Borelj. Diplomatski izvori kažu da će fokus ovog neformalnog okupljanja dešavanja u Ukrajini, kako ona utiču na regionalnu bezbjednost, evropsku ekonomiju, ali će tema biti i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa EU.

Novosti

CATEGORIES
Share This