Istorijski privredni rast ili “peglanje” brojeva (VIDEO)

Istorijski privredni rast ili “peglanje” brojeva (VIDEO)

”Ako imate suficit, vratite kredite, nemojte nas više zaduživati”, kaže Radović. “Mnoge stvari se ne poklapaju kada je u pitanju ekonomski oporavak.

Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu ove godine na 14,7%. Procjena je urađena na osnovu raspoloživih zvaničnih podataka za prvih šest mjeseci. Procjenjen je godišnji rast realnog BDP-a za prvo polugodište od 8%.

Šta kaže struka?

”Hvaljenje sa tim podacima je neodgovorno, treba sagledati situaciju. Naša privreda je u jednom minimumu aktivnosti, nemamo novih privrednih subjekata. Znači aposlutno je pogrešno posmatrati to na ovaj način na koji se to radi. Centralna banka izbacuje statističke podatke koji su u korist vladajuće koalicije i na novu BIH se trebaju prezentovati kao najbolji”- kaže zamjenik predsjednika SDS-a i poslanik te stranke u NS RS Milan Radović.

A najbolji su, možda, ako se prate sa novčanim, ali nikako i sa privrednim tokovima. Podaci su najvjerovatnije prezentovani, kažu ekonomisti,  na osnovu rezultata kojima je doprinijela dijaspora kao veliki potrošač, doznake iz inostranstva, inflacija i pojačan izvoz.

”Nemamo novih projekata i investicija, ne možemo govoriti ni o kakvom bumu. To je samo duvanje balona koji je definisan novčanom količinom u Centralnoj banci. Govoriti o privrednom rastu, a ne uzeto sve elemente, nije relano” – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

– Nije relano, kaže i Jelena Trivić, potpredsjendica PDP-a i poslanica u NSRS.

Kao profesorici na Ekonomskom fakultetu, mnoge stvari joj se ne poklapaju kada je u pitanju ekonomski rast privrede.

“Ta cifra koju je saopštila Centralna banka ne poklapa se sa onim što imamo informacije kako će se kretati BDP Republike Srpske a kako Federacije BiH. One će biti u pozitivnoj zoni, zemlje EU i naši spoljnotrgovinski partneri su u pozitivnim zonama, ali ne mogu da vjerujem da stopa bude tolika”, kaže Jelena Trivić,

Centralna banka procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine na 14,7%. Procjenjen je i  godišnji rast realnog BDP-a za prvo polugodište od 8%.

”BDP raste iz postojeće aktivnosti što je normalno, imamo bolji izvoz struje, sektor potrošnje je pojačan zbog dolaska dijaspore,  ali nemamo porast iz novih fabrika. Bilo bi dobro da je neka fabrika otvorila i ostvarila prihod od 100 miliona i da se povećao BDP za to”, kaže Radović.

Fabrika nije otvorena, ali otvorena je prilika za radna mjesta. Lider SNSD-a kaže “imamo rekord u broju zaposlenih, imamo i višak prihoda.

”Očekujem da ovu godinu možemo završtiti sa suficitom, što je dobra vijest za svakoga”, rekao je Dodik.

”Apsolutno sam siguran da to neće moći da se desi, ne samo u Republici Srpskoj već i u Federaciji” – kaže Pavlović.

”Ako imate suficit, vratite kredite, nemojte nas više zaduživati”, kazap je Radović.

Bez obzira što ekonomisti tvrde jedno, Centralna banka se drži stava da je oporavak EU ekonomije u prvom polugodištu tekuće godine pozitivno uticao na domaću ekonomsku aktivnost.

Ko će biti u pravu, biće jasno već krajem godine, kada se svedu računi i uradi detaljna analiza.

(BN)

CATEGORIES
Share This