IRB-u propalo više od dva miliona KM u „Planinskom dobru“ Nevesinje

IRB-u propalo više od dva miliona KM u „Planinskom dobru“ Nevesinje

Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske propalo je više od dva miliona maraka u „Planinskom dobru“ (PD) Nevesinje, čiji stečaj se nakon šest godina privodi kraju.

 

U Prijedlogu glavne diobe „Planinskog dobra“ Nevesinje navedeno je da ukupna vrijednost stečajne mase iznosi oko 1,8 miliona КM, te da je u četiri djelimične diobe, koje su ranije izvršene, isplaćeno ukupno 141.051 КM.

Troškovi stečajnog postupka i dugovi stečajne mase iznose 722.366 КM, tako da je na raspolaganju za glavnu diobu ostalo 904.610 КM.

Taj iznos, kako je predviđeno diobnim planom, biće isplaćen razlučnim povjeriocima i to firmi „Bora“ 380.800 КM ili 17,41 odsto priznatih potraživanja, IRB-u 463.800 maraka ili 41,2 odsto priznatih potraživanja, Poreskoj upravi RS 33.400 КM ili 95 odsto, te Banci Srpske u stečaju 26.610 КM ili 8,93 odsto priznatih potraživanja.

„Stečajni povjerioci opšteg isplatnog reda nisu mogli biti namireni zbog nedostatka stečajne mase“, naveo je stečajni upravnik Planinskog dobra Borko Šupeta.

Šupeta je za CAPITAL rekao da ukupno priznata potraživanja povjerilaca PD Nevesinje iznose 11,7 miliona KM, od čega je čak 8,2 miliona KM svrstano u opšti isplatni red, koji neće biti ni djelimično namiren.

Kazao je da su dva fonda kojima upravlja IRB prijavila potraživanja od 2,5 miliona KM, da su ona osnovana i priznata, ali da će IRB od tog iznosa uspjeti da naplati svega 463.800 KM.

„Fond za razvoj istočnog dijela RS prijavio je potraživanje od 1,4 miliona KM koje im je priznato i svrstano u opšti isplatni red, dok je Fond za razvoj i zapošljavanje RS kao razlučni povjerilac prijavio potraživanje od 1,09 miliona, koje je osnovano i priznato. Kao stečajni povjerilac opšteg isplatnog reda IRB se neće moći naplatiti, a kao razlučni povjerilac naplatiće 463.800 KM ili 41,2 odsto“, kazao je Šupeta.

Istakao je da će se glavna dioba izvršiti nakon usaglašavanja na Skupštini povjerilaca, zakazanoj za 15. jun u Okružnom privrednom sudu u Trebinju.

„Nakon izvršene raspodjele po glavnoj diobi i ukoliko se steknu zakonom predviđeni uslovi trebao bi se zaključiti stečajni postupak nad stečajnim dužnikom ’Planinsko dobro’“, dodao je Šupeta.

Stečajni postupak u PD Nevesinje otoren je polovinom novembra 2015. godine, a imovina preduzeća tada je procijenjena na 3,4 miliona KM i u potpunosti je bila opterećena hipotekama.

U toku stečajnog postupka sprovedeno je 18 licitacija za prodaju imovine i izvršene su četiri djelimične diobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS ranije je protiv bivših direktora „Planinskog dobra” Milorada Pikule i “Simental centra” Dragana Antelja iz Nevesinja podnijelo izvještaj trebinjskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili IRB za 400.000 KM, a „Planinsko dobro” za oko 200.000 KM.

 

Capital.ba

CATEGORIES
Share This