IRB RS traži nadoknadu 25,1 milion KM: Nastavljeno suđenje Džombiću zbog sporne dodjele višemilionskog kredita

IRB RS traži nadoknadu 25,1 milion KM: Nastavljeno suđenje Džombiću zbog sporne dodjele višemilionskog kredita

U predmetu protiv Aleksandra Džombića bivšeg premijera Republike Srpske optuženog zbog nezakonitog odobravanja kredita od 19,4 miliona KM firmi “Energolinija”, Investiciono razvojna banka RS (IRB RS) traži nadoknadu štete od 25.170.510 KM.

Na suđenju Džombiću u banjalučkom Okružnom sudu, Antonija Dulić, predstavnik IRB RS rekla je da od suda traže da u ovom predmetu dosude da štetu nadoknadi “Energolinija” koja je i ostvarila imovinsko pravnu korist.

Prema njenim riječima, zbog spornog kredita Fond za razvoj i zapošljavanje RS pretrpio je veliku štetu jer kredit nije vraćen.

Imovinsko pravni zahtjev za nadoknadu štete odnosi se na iznos plasmana kredita od 19,4 miliona, kamate od 3,4 miliona KM, kao zateznu kamatu od 372.000 KM i nadoknadu od 940.000 za nenamjensko trošenje kredita.

Prema riječima Dulićeve, preduzeća “Energolinija” nakon podizanja kredita do oktobra 2013. godine isplatilo je 518.474 KM, a “Alumina” kao jemac od oktobra 2013. do decembra 2017 godine 6.194.870 KM.

Dodala je da je “Alumina” tužila IRB i tražila da se poništi ugovor o jemstvu i tužbu su usvojili Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud  u Banjaluci.

IRB RS je vratila “Alumini” pomenuti iznos od 6.194.870 KM.

Pojasnila je i da je u toku spor i sa preduzećima jemcima za pomenuti kredit “Mehanika” i “Alusil”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Džombića Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja  zbog kredita od 19,4 miliona KM koji je preko IRB RS odobren zvorničkoj firmi “Energolinija”.

Prema optužnici on je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kredit.

Između ostalog, Džombića optužnica tereti da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća “Energolinija”, koje je bilo prezaduženo, pišu Nezavisne novine.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita koju je donio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This