Ilegalna gradnja, vađenje šljunka su uzroci poplava

Ilegalna gradnja, vađenje šljunka su uzroci poplava

Ogromna sredstva se izdvajaju za odbranu od poplava u Republici Srpskoj, ali i dalje ne postoji stoprocentan sistem zaštite, međutim stanje je bolje nego 2014-te istaknuto je u emisiji “Izazovi” BN televizije.

Mala je vjerovatnoća da nam se mogu ponoviti poplave kao 2014., stanje je dosta bolje, ali i dalje zahtijeva ulaganja na realizaciji niza projekata, kazao je prvi čovjek Voda Srpske Miroslav Milovanović.

“Ogromna sredstva se izdvajaju, ali nikad stoprocentan sistem zaštite ne možemo dostići, to ne postoji, nigdje na zemaljskoj kugli, istakao je Miroslav Milovanović, direktor JP “Vode Srpske”.

Pojava bujičnih voda nanijela je preko tri i po miliona štete građanima pojedinih područja Istočnog Sraajeva. Za to je odgovoran ljudski faktor.

Problemi sa neplanskom gradnjom, nepropisnom eksploatacijom šljunka i neuređenim viodotokovima i koritima rijeka, glavni su uzroci poplava, poručio je  načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

“Ja bi rekao da na neki način država stimuliše ovo što nam se dešava, jer se na tokovima rijeka pojavlju objekti koji ne bih rekao da stvaraju prihod državi i ne bi ih država trebala stimulisati, minihidrocentrale, ali i drugi objekti na koritima rijeka, koje nemaju mjesta tu.”, poručio je Božović.

Vode Srpske moraju se posebno pozabaviti rješavanjem problema sa neplanskom gradnjom, nepropisnom eksploatacijom šljunka i neuređenim viodotokovima i koritima rijeka, poručio je ekološki aktivista Zoran Tomić.

Nadležne institucije moraju promijeniti svoj odnos prema zaštiti od poplava. Najveća odgovornost je na Vodama Srpske, koje nisu dovoljno uradila na zaštiti od poplava od 2014. do danas, poručio je ekološki aktivista Momir Dejanović.

Odnos prema zaštiti od poploava nije bio dobar ni u SFRJ, kao što nije dobar ni sada, ali Vode Srpske i ostale nadležne institucije moraju promijeniti svoj odnos prema ovom problemu, istakli su ekološki aktivisti emisiji “Izazovi” BN televizije.

Saga o gradnji “najznačajnijeg infratruktrnog prijekta u Semberiji”-drinskog nasipa, uskoro bi mogla dobiti svoj epilog, istaknuto je u emisji Izazovi BN televizije.

(BN)

CATEGORIES
Share This