Holandska policija pucala na farmere: Bojevom municijom gađali dječaka koji je traktorom probio blokadu (VIDEO)

Holandska policija pucala na farmere: Bojevom municijom gađali dječaka koji je traktorom probio blokadu (VIDEO)

Holandska policija je zapucala na seljake i farmere koji protestuju zbog državnih regulacija kojima se ograničava upotreba đubriva i pokušaja da se drastično smanji broj grla stoke.

Protesti su se intenzivirali poslednjih mjesec dana, ali su samo nastavak velikih demonstracija koje su počele još 2019.

Poljoprivrednici traktorima blokiraju auto-puteve, supermarkete i zatvaraju ulaze u gradove, pa čak i na aerodrome.

Situacija je eskalirala kada je policija na demonstrante zapucala bojevom municijom.

Osim zakona koji će dovesti do toga da moraju drastično smanjiti broj grla stoke, poljoprivrednici kao razlog protesta navode nedostatak poštovanja društva prema njima i rast državnih regulacija poljoprivrednog sektora, za koje lobiraju stranka zelenih “GroenLinks” i socijal-liberalna stranka “Demokrats 66”.

U ranim jutarnjim satima 6. jula je situacija eskalirala nakon što je policija bojevom municijom zapucala po traktoru kojim je upravljao šesnaestogodišnjak.

Prema izvještaju policije, on je traktorom pokušao da probije blokadu na putu A32 blizu grada Herenven. U incidentu niko nije povređen.

Poljoprivrednici iz organizacije “Odbrambene snage poljoprivrednika” su se traktorima dovezli do policijske stanice i zahtjevali oslobođenje šesnaestogodišnjaka.

On i još dvojica muškaraca su uhapšeni zbog pokušaja ubistva policajaca, ali javni tužilac još nije odlučio hoće li biti podignuta optužnica.

Za odmazdu su farmeri zapalili bale sijena na putu A12 na ulazu u grad Zetermer. 7. jula je policija uhapsila 19 farmera koji su danima okupirali distribucijski centar blizu Rotterdama. Devetorica su bila maloljetnici.

Sklonjeno je 12 traktora, ali policija tvrdi da ih nije zaplijenila i njihovi vlasnici ih mogu preuzeti.

Novosti

CATEGORIES
Share This