Gradske vlasti Trebinja da objasne gubitak teritorije

Gradske vlasti Trebinja da objasne gubitak teritorije

Dok se vlast SNSD-a na raznim “patriotskim” skupovima razmeće pričama kako neće ustupiti ni pedalj teritorije Republike Srpske koju je omeđila njena vojska u ratu, a potvrdio Dejton, u isto vrijeme se prave razni teritorijalni ustupci na račun Republike Srpske koja danas, kako smo ranije pisali,  nema više od 47 posto teritorije BiH.

Od Dejtona, preko Pariza, raznih arbitražnih odluka za vrijeme ove vlasti i koruptivnih metodologija  Geodetske uprave RS, Republika Srpska se kontinuirano teritorijalno osipa i umanjuje. Tako je grad Trebinje smanjen za 20-ak sela na potezu od područja Bobana do krajnjeg juga opštine, a jedno od posljednjih u nizu je “gubitak” južnog dijela terotorije na granici sa opštinom Ravno u dijelu sela  Orašja u Popovom polju. Iako na zvaničnom sajtu Grada selo Orašje )Popovo polje) se nalazi na popisu naselja koja pripadaju Gradu Trebinju i  mjesnoj zajednici Veličani.

Na pitanje novinara Istoka ni u gradskoj ni u geodetskoj upravi nisu nam dali odgovor na pitanje kako je došlo do toga da je sada polovina sela Orašja u zoni opštine Ravno, jer se upravo provodi elektronska obrada i upis nekretnina. Iz Federalnog upisa se jasno može vidjeti da je linija između dva entiteta pomjerena na štetu Trebinja i da sada prolazi kroz selo Orašje, dijeleći ga na dva dijela. Na posljednjem popisu stanovništva svi su se mještani ovog dijela opštine Trebinje upisali sa mjestom boravka u opštini Trebinje i Republici Srpskoj. Sada će i sve imovinsko-pravne poslove, plaćanje poreza i mjesto boravka morati evidentirati i obavljati u opštini Ravno, odnosno nadležnim službama u Federaciji BiH.

Ko je pomjerio granicu?

Interesantno je da i na zvaničnoj internet stranici i  objavljenoj mapi teritorije Grada Trebinja linija razgraničenja obuhvata cjelinu sela Orašja u sastavu Grada:

Međuentitetska linija na sajtu Grada Trebinja

U javnosti se špekuliše da je dio teritorije zamjenjen za prostor na kojem je trebalo da se gradi aerodrom, ali nikada o tome javnost nije obaviještena, niti se vodila javna rasprava, jer se radi o problematici od javnog interesa. Tako lokalana vlast u Trebinju, po uzoru na republičku, krčmi Republiku Srpsku kao svoju privatnu prćiju, dok narodu prosipa maglu kako ni pedalj teritorije Srpske neće nikome ustupiti.

Obzirom na koruptivni karakter naše vlasti ne bi nas iznenadilo i da su neki drugi mutni poslovi iza svega ovoga, ali za sada javnost, kao i stanovnici Trebinja očekuju bar odgovor o čemu se ovdje radi i ko stoji iza ovakvih odluka.

ISTOK

CATEGORIES
Share This