Građevinci gube strpljenje o pitanju ugovorenih javnih investicija, iz Vlade samo pusta obećanja

Građevinci gube strpljenje o pitanju ugovorenih javnih investicija, iz Vlade samo pusta obećanja

Građevinske firme u Srpskoj počeće da raskidaju ugovore o realizaciji projekata javnih institucija jer zbog skoka cijena repromaterijala nisu u mogućnosti da završe posao po ugovorenim cijenama, a iz Vlade RS su do sada imali samo obećanja da će se tim problemom baviti radna grupa, koja ni nakon skoro tri mjeseca od najavljivanja nije formirana.

Građevincima je početkom maja iz Vlade RS obećano da će biti formirana interresorna radna grupa čiji će zadatak biti da sagleda nastale probleme koji otežavaju realizaciju zaključenih ugovora po sprovedenim javnim nabavkama.

– Na tome se završilo. Dostavili smo svoje prijedloge članova i očekivali smo da će biti imenovana radna grupa. Ništa nije urađeno, a problemi se gomilaju. Ako Vlada neće kroz dijalog da nađe rješenje, onda će građevinci morati da ih tuže za one poslove gdje misle da su oštećeni, jer je evidentno da im neki ugovori prave štetu zbog rasta cijena. To nije problem samo u sferi investicija već svih javnih nabavki – rekao je “Glasu” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Iz građevinskih firmi poručuju Vladi da imaju veće probleme nego privatne firme.

– Sa ovakvim odnosom staće svi projekti koje gradimo. Mi smo spremni da pokrećemo sudske postupke. Tražićemo od sudova da raskidamo ugovore jer vlasti ne poštuju zakon. Mi samo tražimo primjenu Zakona o obligacionim odnosima kojim je jasno propisano da, ako su ugovorene fiksne i nepromjenjive cijene, a na tržištu se desila promjena cijena veća od deset odsto, onda postoji pravo na nadoknadu onoga što je iznad tih deset odsto – rekao je “Glasu” direktor “Jokić investa” Ivo Jokić.

Podvukao je da samo, dakle, traže da bude usvojena metodologija tog obračuna da bi se primijenio Zakon o obligacionim odnosima.

– Onoga dana kada se završi javna nabavka i potpiše ugovor prestaje da važi Zakon o javnim nabavkama i nastupa Zakon o obligacionim odnosima kojim su definisane ove pojave. Međutim, ovdje ne postoji volja ugovornih organa, odnosno države da primijeni zakon koji je na snazi – navodi Jokić.

Naglasio je da sve ovo podsjeća na to da se vlasti prema zakonu ponašaju kao da je švedski sto, odnosno ono što im se sviđa uzmu, a ono što ne, ostane na stolu.

Jokić navodi i da su održali sastanak sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH te entitetskim privrednim komorama te odlučili da izrade dokument koji će uputiti Agenciji za javne nabavke koja bi trebalo da ga proslijedi vladama i Savjetu ministara.

– Tražićemo da se prilikom novih javnih nabavki unese klauzula kod svih nabavki o promjenjivosti cijena, što Zakon o javnim nabavkama dozvoljava – zaključio je Jokić.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju juče nismo dobili odgovor zašto najavljena radna grupa nije formirana i da li će uopšte biti.

Tenderi
Iz Saveza opština i gradova RS ranije su upozorili da se na tendere za realizaciju infrastrukturnih projekata gotovo nijedna od firmi ne javlja zbog rasta cijena građevinskog materijala i neizvjesnosti na tržištu.

– Razlog svemu je rast cijena građevinskog materijala. Najveći problem su već ugovoreni projekti. Jedno je dogovoreno, a sada je sasvim druga priča zbog rasta cijena – rekao predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

(GLAS SRPSKE)

CATEGORIES
Share This