Građani plaćaju cijenu Viškovićevog nestrpljenja

Građani plaćaju cijenu Viškovićevog nestrpljenja

Vlada Republike Srpske nije mogla sačekati da direktorici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Radani Daljević u aprilu ove godine istekne mandat, pa ju je u decembru prošle godine smijenila, po političkom nalogu i bez pravnog osnova.

Cijenu, kao i brojnim drugim slučajevima nezakonitih smjena, plaćaju građani, a Vlada provodi nezakonite smjene.

Trošak i ovog poslednje Vladinog nestrpljenja biće plaćena iz Budžeta RS jer je Daljević na sudu pobila odluku o smjeni.

Kako bi se presuda izvršila ona je 23. juna samo formalno vraćena na direktorsku fotelju.

Sedam dana kasnije je smijenjena jer se ispostavilo da joj je u međuvremenu istekao mandat.

Ona je u fotelju direktora sjela kao kadar Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Međutim kada su njen predsjednik Nenad Nešić i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a okončali svoju dugogodišnju političku simbiozu, smijenjena je kao i većina njenih stranačkih kolega koji su bili na pozicijama.

Međutim, osim stranačkog razmimoilaženja, zakonskog uporišta za tako nešto nije bilo.

Svi oni, poput bivšeg pomoćnika ministra saobraćaja i veza Nataše Kostić, direktora Republičke uprave za igre na sreću Mladena Simića i brojnih drugih su dobili Vladu na sudu.

Oni su sada u svojevrsnoj kadrovskoj vrtešci gdje ih Vlada prvo imenuje pa zatim odmah i smjenjuje i na takav način samo formalno i fiktivno sprovodi sudske presude.

To su shvatile i sudije Okružnog suda u Banjaluci koje su pozvale vlast da to ne radi jer na taj način stvaraju haos i anarhiju.

CAPITAL: D. Tovilović

CATEGORIES
Share This