Govedarica: Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv načelnika opštine Gacko

Govedarica: Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv načelnika opštine Gacko

Petog aprila 2022. godine OO SDS Gacko podnio je krivičnu prijavu protiv načelnika opštine Gacko, odgovornih službenih lica u Opštini Gacko i odgovornih lica u Pravobranilaštvu Republike Srpske sa sjedištem u Trebinju, zbog nezakonite prodaje građevinskog zemljišta “ Tomašević D.O.O.“ Istočno Sarajevo.

Poslije trinaest mjeseci Tužulaštvo je pokrenulo naredbu o sprovođenju istrage te su danas, policijskim službenicima Policijske uprave Trebinje u svojstvu svjedoka u istražnom postupku, izjave dali narodni poslanik i predsjednik OO SDS Vukota Govedarica i bivši načelnik opštine Milan Radmilović.

Predsjednik OO SDS Vukota Govedarica u izjavi je naveo da ostaje pri svim izrečenim navodima iz krivične prijave i tom prilikom je izrazio uvjerenje da će postupajući tužilac raditi profesionalno i odgovorno svoj tužilački postupak.

Da podsjetimo:

– Opština Gacko je u decembru 2021. godine prodala građevinsko zemljište “ D.O.O. Tomašević“ Istočno Sarajevo na osnovu ugovora iz mjeseca marta 2009. godine i sprovedene licitacije 2008. godine.

– Ugovor iz 2009. godine u članu 3 propisuje da je kupac dužan u roku od 8 dana uplatiti novčana sredstva, što nije učinjeno skoro 13 godina.

– Zakon o obligacionim odnosima u članu 125 je propisao da su u takvim slučajevima ugovori ništavni.

– Pravobranilaštvo RS sa sjedištem zamjenika u Trebinju u oktobru 2021. godine ostalo je u cjelosti pri datom mišljenju iz 2008. godine, što je apsolutno nezakonito i nedopustivo.

– Na pomenutom dokumentu Pravobranilaštva nema pečata institucije Pravobranilaštva što ujedno znači da dokument nije zvaničan.

– Nezvanični dokumenti ne mogu proizvoditi nikakvo pravno dejstvo.

– Potpis na pomenutom dokumentu bez pečata vrlo je sumnjiv i predstavlja osnov falsifikovanog potpisa.

Predsjednik OO SDS Gacko je uz izjavu priložio i kopiju akta Pravobranilaštva Republike Srpske sa sjedištem U Trebinju, koja se odnosi na gradsku upravu Trebinje, gdje se vidno nalazi pečat Pravobranilaštva a potpis trebinjskog pravobranioca se značajno razlikuje od dokumenta koji je dostavljen Opštini Gacko oktobra 2021. godine.

– Opštinski odbor SDS GACKO smatra da je budžet opštine Gacko oštećen u iznosu većem od 50.000 KM.

– Pored nepoštovanja Zakona o obligacionim odnosima član 125 Opština Gacko je zanemarila i član 277 po kome je kupac dužan platiti zakonske zatezne kamate na neizmirena novčana dugovanja.

OO SDS GACKO ostao je pri tvrdnji da su ovlaštena lica Opštine Gacko, zloupotrijebila svoj službeni položaj i počinila krivična djela iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Smatramo da je Opština Gacko trebala raspisati novu javnu licitaciju na kojoj bi se postigle nove tržišne cijene, koje su u 2021. godini neuporedivo veće od cijena iz 2008. i 2009. godine.

CATEGORIES
Share This