Govedarica: Elektroprivreda nema problem sa opozicijom, nego sa zakonom

Govedarica: Elektroprivreda nema problem sa opozicijom, nego sa zakonom

Kvalifikacija generalnog direktora Elektroprivrede kako ERS trpi velike gubitke zbog ispadanja sa sistema RiTE Ugljevik, kojom optužuje opoziciju za nastalu štetu je vrlo degutantna i neprimjerena za jednog direktora ovako ozbiljnog sistema, izjavio je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica.

“Zakon o javnim nabavkama je predvidio pravo na žalbu u postupku odabira najpovoljnijeg ponuđača pa je zaista neprimjereno optužiti nekoga da samo zato što koristi zakonom definisano pravo na žalbu, radi protiv interesa Elektroprivrede Republike Srpske. Iz njegove izjave može se i zaključiti da je opozicija odgovorna za neblagovremenost pokretanja procedure javne nabavke”, rekao je Govedarica..

“Šta u stvari oslikava Petrovićeva izjava kojom direktno optužuje opoziciju da je putem nekih svojih firmi napravila štetu Elektroprivredi Republike Srpske od 100 miliona KM koliko je uvezeno struje zbog neizvršenog remonta u RiTE Ugljevik? Takva izjava oslikava prostor u kome želite da dobijete najnepovoljniju a nikako najadekvatniju ponudu za preduzeće”, smatra Govedarica.

“Prema tome, podsjećam generalnog direktora ERS-a da je propis koji je definisao pravo na žalbu nastao sa namjerom da se tenderi ne tretiraju kao fudbalske utakmice koje je nekada namještala Koza nostra po Italiji, već da bi se poštovala konkurentnost u tržišnoj ekonomiji koja je usaglašena sa interesima države i njenih institucija”, konstatovao je Govedarica i zaključio:

“Problem o kome Petrović govori može se pogledati i iz drugog ugla i postaviti pitanje ko je zaista odgovoran za zakašnjenje remonta u Ugljeviku zbog koga je ERS morao, kako Petrović kaže, kupiti 100 miliona KM električne energije.”

Da podsjetimo, generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je danas rekao da “Elektroprivreda RS trpi velike gubitke posljednja dva mjeseca zbog ispada iz sistema RiTE “Ugljevik”. Zbog toga kupujemo izuzetno skupu struju iz Francuske za potrebe domaćih proizvođača.”

Za sve tu situaciju je optužio opoziciju rekavši: “Imamo informacije da se iza svega nalazi opoziciono djelovanje”, misleći na žalbene postupke u proceduri javne nabavke za remont RiTE “Ugljevik”.

“Nadam se da će se ovaj slučaj istražiti i saznati ko ugoržava energetsku nezavisnost”, poručio je Petrović.

ISTOK

CATEGORIES
Share This