Govedarica dobio Opštinu Gacko na Ustavnom sudu RS

Govedarica dobio Opštinu Gacko na Ustavnom sudu RS

Član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica je prošle godine pokrenuo apelaciju pred Ustavnim sudom RS zbog nezakonitog zaduženja Opštine Gacko u iznosu 7 miliona KM. Danas nas je Govedarica izvijestio da je dobio pomenuti spor.

Za naš portal Govedarica je tim povodom rekao:

– Prošle godine u junu mjesecu Skupština opštine Gacko, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata donijela je Odluku o kreditnom zaduženju kojom je imala namjeru da Opštinu Gacko zaduži u iznosu do 7 000 000 KM.

Tada sam tvrdio da Odluka o kreditnom zaduženju nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, kao i da je riječ o nezakonitoj odluci koja je u mnogim odredbama suprotna Zakonu o zaduženju dugu i garancijama Republike Srpske. Naravno, na bazi tog uvjerenja podnio sam Inicijativu prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke.

Takođe, podnio sam Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS zahtjev za nadzor nad zakonitošću odluke o navedenom kreditnom zaduženju kako bi se odluka poništila i stavila van snage.

Odluka o kreditnom zaduženju nikada nije stavljena van snage, ni odlukom ministarstva niti je takvu odluku donijela Skupština opštine Gacko, iako je poslije u dva navrata donosila odluku o novim kredutnim zaduženjima. Naravno, bili su svjesni da su donijeli nezakonitu odluku, ali je bilo teško priznati pred javnosti da ste napravili ozbiljne propuste prilikom donošenja pomenute odluke.

Juče sam na svoju adresu dobio Odluku Ustavnog suda Republike Srpske na podnešenu inicijativu od prošle godine u kojoj sam tvrdio da je odluka o kreditnom zaduženju Opštine Gacko u iznosu od 7 000 000 KM neustavna i nezakonita. Ustavni sud Republike Srpske je u svom naslovu rekao:

“ Utvrđuje se da Odluka o kreditnom zaduženju Opštine Gacko (Službeni glasnik Opštine Gacko broj 5/21) nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske i Zakonom o zaduženju dugu i garancijama Republike Srpske“.

Ponoviću ono što sam rekao prošle godine: “Sebe zaduži kako hoćeš, a opštinu kako zakon kaže”, kaže Govedarica.

Pozdravljam odluku Ustavnog suda koji je svojom odlukom morao stati na put političkoj drskosti pa i neznanju koju je donijela skupštinska većina u Gacku, navodi Govedarica.

U prilogu tekst odluke Ustavnog suda RS:

ISTOK

CATEGORIES
Share This