Govedarica bacio rukavicu u lice Dodikovom SNSD-u

Govedarica bacio rukavicu u lice Dodikovom SNSD-u

Hoće li vladajuća većina imati sluha da u Narodnoj skupštini prihvate prijedlog opozicionog SDS-a i na zakonit način spriječe da pojedinci obavljaju više funkcija biće poznato uskoro.

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica uputio je u skupštinsku proceduru uputio tekst Zakona o sprečavanju sukoba interesa, jer postojeće zakonsko rješenje, kako navodi, omogućava da jedna osoba može obavljati više javnih funkcija što je nedopustivo .

„Pogrešno tumačenje i neprimjenjivanje ionako nepreciznih normi Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske dovele su do sve učestalijih, a nedopustivih pojava da jedno lice vrši dvije, pa i više javnih funkcija“, navodi Govedarica.

On podsjeća da je Klub poslanika SDS predlagao da se u Program rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu uvrsti ovaj zakon, što vladajuća većina nije prihvatila.

„Zbog toga smo odlučili da izradimo i u skupštinsku proceduru uputimo potpuno nov Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Republici Srpskoj sa preciziranim pravilima ponašanja izabranih lica, lica koja su nosioci izvršnih funkcija i drugih imenovanih lica“, kaže Govedarica.

On očekuje da će vladajuća većina imati sluha da se u Narodnoj skupštini vodi rasprava o predloženom zakonskom rješenju kako bi došli do kvalitetnog zakona, koji će spriječiti da jedno lice može obavljati više funkcija.

Međutim, dosadašnja praksa je bila da se uglavnom odbace prijedlozi opozicije.

Inače, u NSRS ima 15-ak, u vladajućoj stranci, ali i među partnerima SNSD-a, koji obavljaju pored poslaničkog mandata i direktorske funkcije i to u elektroenergetskom i bankarskom sistemu, zdravstvu, obrazovanju…

Postojeće zakonsko rješenje to omogućava, bar tako tumači Komisija za sprečavanje sukoba interesa, a što je u suprotnosti sa demokratskim društvima.

Hoće li vladajuća većina imati sluha da u Narodnoj skupštini prihvate prijedlog opozicionog SDS-a i tako na zakonit način spriječe da pojedinci obavljaju više funkcija biće poznato uskoro.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This