GIK okrenuo kutije naopačke, što je krivično djelo

GIK okrenuo kutije naopačke, što je krivično djelo

Biračka kabina mora biti okrenuta ka posmatračima, a ne prema zidu. RIК krši zakon.

Republička izborna komisija nastavlja da radi van zakona a po instrukcijama struktura okupljenih oko SNSD-a sa jednim ciljem – da omoguće krađu volje građana Bijeljine na sutrašnjem referendumu.

Danas je Republička izborna komisija odbila prigovor Srpske demokratske stranke da je Pravilnikom o provođenju izbora u BiH određeno da biračke kabine budu otvorene prema posmatračima. RIК je prigovor odbila uz obrazloženje da je članom 4.10 stav 2. Pravilnika o provođenju opoziva propisano da otvor glasačke kutije treba da bude okrenut prema zidu.

Veoma drčno i osiono iz Republičke izborne komisije poručuju da ih ne interesuje da li je ova odredba Pravilnika o provođenju opoziva u skladu sa Izbornim zakonom ili nije.

Ovakva odluka Republičke izborne komisije predstavlja pripremu za izbornu krađu kojom bi glasač iza zastora u kabini mogao iz džepa izvući nebrojen broj glasačkih listića i ubaciti ih u biračku kutiju bez da ga iko od posmatrača primjeti.

„Poručujemo Republičkoj izbornoj komisiji da će odgovarati za ovu nezakonitu odluku kojom praktično legitimizuju izbornu krađu potencijalno velikih razmjera, a rukovodstvu SNSD-a koje je osmislilo ovu šemu izborne krađe da smo spremni da sve njihove neregularnosti spriječimo na biračkim mjestima“, naveli su iz SDS-a.

Posmatrači Srpske demokratske stranke će sutra prije početka glasanja insistirati da glasačka kutija bude okrenuta prema posmatračima kako je i predviđeno biračkim pravilima. Ukoliko to članovi biračkog odbora ne dozvole moraju da znaju da ulaze u prostor krivičnog djela „izborne krađe“ za koji je predviđena zatvorska kazna.

(BN)

CATEGORIES
Share This