Generalna skupština UN gubi smisao i legitimitet

Generalna skupština UN gubi smisao i legitimitet

Nakon posljednjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN kada su brojne zemlje svoju odluku donijele pod pritiskom rusofobne histerije Zapada, postavlja se pitanje i smisla i legitimiteta ove organizacije zasnovane na međunarodnom pravu i poveljama koje su zasnovane na potpuno drugačijim principima.

Da je međunarodno pravo odavno u krizi i da se olako gaze njegova temeljna načela uvjerili smo se na ovim prostorima na brojnim primjerima, prije svega na priznavanju statusa državama koje to nisu. I tada su se te odluke donosile pod različitim vrstama pritiska, ali danas imamo na sceni ekstremne primjere gaženja procedura i pritisaka. To ne može rezultovati ničim dobrim, jer brojne zemlje svoje odluke donose pod pritiskom najjačih zemalja svijeta i pod ucjenom.

Srbija glasala pod pritiskom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je otvoreno govorio o pritiscima kojima je bila izložena Srbija. Srbija je u Generalnoj skupštini UN glasala za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava. Vučić je objasnio javnosti da je primarna odluka bila da“budemo žuti, uzdržani, a ne crveni kao recimo Kina, Bjelorusija, Sjeverna Koreja”. Na kraju Srbija u grupi zelenih koji su glasali da Rusija grubo i sistemski krši ljudska prava – takvo stanje na semaforu za srbijanskog predsjednika je rezultat teških pritisaka.

„Ne postoji neko ko mene lično može da ucijeni bilo čime, ali vam ucjenjuju zemlju i nemojte da imate iluzija po tom pitanju, ucjenjuju ovu našu najljepšu zemlju“, kazao je Vučić.

Tako je glasanje brojnih prijateljskih zemalja za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava rezultat je prinude na rusofobiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ne radi se o razumijevanju i opraštanju prijateljskim zemljama koje su glasale ‘za’. U pitanju je razumijevanje teške situacije, neviđenih pritisaka i, rekao bih, prinude na rusofobiju. Sve zemlje koje pokušavaju da zauzmu barem uravnoteženu poziciju doživljavaju sve ovo. Mi to razumijemo“, objasnio je portparol Kremlja, a prenosi portal nedeljnik.rs potivajući se na agenciju TASS.

Govoreći o tome da li takva odluka diskredituje status samog tijela, Peskov je napomenuo da „to ne daje Savjetu nikakvu dodatnu vrijednost“

„Naprotiv, to tijelo gubi u ovoj situaciji“, rekao je portparol Kremlja.

Da podsjetimo, Generalna skupština UN usvojila je na posebnoj sjednici rezoluciju o suspenziji Rusije iz Savjeta za ljudska prava. Za rezoluciju su glasale 93, 24 su bile protiv, dok je 58 delegacija bilo uzdržano. Među onima koji su glasali “za” je i niz zemalja prijateljskih Rusiji, uključujući i Srbiju, podsjeća agencija TASS. Venecuela nije učestvovala u glasanju, jer joj je oduzeto pravo glasa zbog zaostalih članarina.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Genadij Kuzmin kasnije je rekao da je Rusija odlučila da prevremeno prekine članstvo u Savjetu za ljudska prava, smatrajući da ovo tijelo gubi svoj legitimitet.

ISTOK/Agencije

CATEGORIES
Share This