Gdje je nestalo milion zaštitnih maski sa UKC-a?!

Gdje je nestalo milion zaštitnih maski sa UKC-a?!

Iz Magacina Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci nestalo je oko milion zaštitnih maski, a direktor Vlado Đajić nije utvrdio odgovornost zaposlenih i lica koja su odgovorna za skladište.

Kako saznajemo, razlog zbog kojeg se “ne zna” ko je odgovoran za nestanak maski je činjenica da i Đajić, kao i radnici UKC, vrlo dobro znaju da te maske nikad nisu bile ni isporučene u UKC RS.

Riječ o višemilionskoj zloupotrebi koja neće proći “ispod radara” tvrde naši izvori bliski UKC Republike Srpske.

Đajić je 28. oktobra poslao saopštenje medijima da je izvršen vanredni popis magacina i da su utvrđena odstupanja, odnosno “nestanak” određenog broja zaštitinih maski.

Vanredni popis je urađen, tvrdi izvor, nakon što je uveliko počela istraga zbog zloupotreba u Institutu za javno zdravlje, ali i zbog sukoba na relaciji Đajić – Nenad Stevandić, koji je zamjenik direktora na UKC i kome se očigledno ne tone zajedno sa Đajićem i uhapšenim direktorom instituta Branislavom Zeljkovićem.

Prema riječima  izvora nakon što je ustanovljeno da broj nestalih maski prelazi milion i kada se to uporedi sa Zeljkovićevim nabavnim cijenama, jasno je da se radi o kriminalu teškom oko 10 miliona maraka.

Međutim, Đajić je pokušao da se “opere” i lično je poslao informaciju tužilaštvu da provjeri nestanak maski, ali nije saopštio da li je sankcionisao zaposlene koji su zaduženi za taj sektor u UKC Republike Srpske.

Ni jednog momenta, tvrdi izvor, Đajić nije sugerisao da bi i on kao direktor UKC mogao da bude odgovoran za višemilionske zloupotrebe i kriminal, ni da namjerava da podnese krivične prijave protiv odgovornih.

Kako saznajemo, postoji više nego opravdana sumnja da tih milion maski nije ni postojalo nigdje osim na fakturama, koje su tokom vanrednog stanja razmjenjivali koalicioni partneri iz SNSD i US.

Kako se istraga sa Instituta i direktora Zeljkovića počela širiti i na rukovodstvo UKC, tako je preko noći pukao i savez između direktora i zamjenika direktora, odnosno predsjednika gradskog odbora SNSD Banjaluka i predsjednika Ujedinjene Srpske, Đajića i Stevandića.

Zbog njihovog već otvorenog rata, međusobnih optužbi i informacija koje nadležnim organima šalju jedan od drugom, na UKC ali i na banjalučkoj političkoj sceni vlada potpuni haos, koji može završiti, tvrdi izvor, samo novim i proširenim optužnicama.

(BN  Foto:AA)

CATEGORIES
Share This