Gazdama milioni, radnicima nada!

Gazdama milioni, radnicima nada!

Radovan Višković, premijer RS, kaže da će se Vlada odreći blizu 87 miliona KM budžetskih prihoda u korist poslodavaca, s ciljem rasterećenja privrede.

Privrednici Srpske dobiće finansijsku injekciju od oko 87 miliona maraka od janura naredne godine, jer je Vlada RS donela odluku da rastereti privredu povećanjem neoporezivog dela plate sa 700 na 1.000 maraka i smanji zbirnu stopu doprinosa sa 32,8 odsto na 31 odsto. Kako bi realizovala te mjere, Vlada će do kraja godine usvojiti set zakona.

Sagovornici “Novosti” kažu da na terenu te mjere znače povećanje plate za radnika od oko 30 KM, pa naviše. Dodaju i da od naredne godine, kada krene raspodjela miliona iz budžeta, institucije moraju pojačati kontrolu kako bi imali jasnu sliku u kom smjeru ide pomoć Vlade. Odnosno, da li poslodavci koriste novac za povećanje plate ili ga, pak, stavljaju u svoj džep.

Radovan Višković, premijer RS, kaže da će se Vlada odreći blizu 87 miliona KM budžetskih prihoda u korist poslodavaca, s ciljem rasterećenja privrede.

– Očekujemo da se i poslovna zajednica odrekne jednog dijela zarade ili profita u korist povećanja plata zaposlenih, što bi doprinijelo da zarade budu povećane za od 5 do 10 odsto – poručio je Višković.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, ističe da na terenu privrednici imaju velike probleme zbog visokih cijena energenata i repromaterijala, a zbog čega trpi proizvodnja.

– Svaka marka koju privrednici dobiju iz Vlade u vidu pomoći mora biti usmjerena, prije svega, da zadrže radnike i ojačaju proizvodnju. Rastu cijene životnih namirnica, život je sve skuplji. Plate radnika, nažalost, to ne prate. Ukoliko se pomoć Vlade ne iskoristi na pravi način, privrednici neće moći zadržati radnike i teško će opstati na tržištu – ističe Ćorić.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže da poslodavci imaju dva puta, ili da povećavaju plate ili ostaju bez radnika.

– Nažalost, migracija radnika iz Srpske je velika. Radnici su osnovni resurs bez kojeg poslodavci ne mogu. Novac koji Vlada iz budžeta usmjerava prema privredi mora završiti u džepovima radnika, jer u protivnom dolazimo do problema hroničnog nedostatka radnika. Ovo znači i stopiranje proizvodnje. Poslodavci moraju biti svjesni da samo ako imaju dobro plaćenog radnika od radnika mogu tražiti da više i bolje radi. Ako nemate plaćenog radnika, nema ni posla – smatra Đogo.

Iz Saveza sindikata RS kažu da su poslodavci za godinu dana dobili oko 100 miliona KM kroz razne vidove pomoći.

– Sada kukaju kako nema radnika i zalažu se za neke zakone o uvozu radnika. Da se bar odreknu svoje zarade u korist radnika, pa da povećanje plate minimalno bude 75 KM. Na tome mi insistiramo, a premijer treba da zna da je za sve nas odgovorna Vlada – poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata.

PROSJEČNA PLATA 1.026 MARAKA!

Prosječna plata u RS trenutno iznosi 1.026 KM, ali veliki problem predstavlja što je oko 120.000 radnika prijavljeno na platu do 600 KM. Po posljednjim zvaničnim podacima, u Srpskoj je zaposleno nešto više od 275.000 radnika.

(Novosti Foto: Novosti/Ilustracija)

CATEGORIES
Share This