„Gas-Res“ krenuo u preuzimanje „Comsara“

„Gas-Res“ krenuo u preuzimanje „Comsara“

– Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je da preduzeću „Gas-Res“ nije obavezno da podnese prijavu koncentracije i da može da nastavi postupak sticanja većinskog udjela i preuzimanja kompanije ruskog oligarha Rašida Serdarova „Comsar Energy“.

Na sjednici 30. maja doneseno je rješenje koje je tek sada objavljeno, prema kojem je „odbačena prijava koncentracije privrednog subjekta „Gas-Res“ radi nepostojanja obaveze prijave koncentracije“.

„Konkurencijsko vijeće je 28. februara 2023. godine zaprimilo Prijavu koncentracije „Gas-Res-a“ koja će nastati sticanjem većinskog udjela u privrednom subjektu „Comsar Energy“. Nakon što je prikupilo svu potrebnu dokumentaciju i provelo postupak Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da učesnici koncentracije nisu ispunili uslov ukupnog godišnjeg prihoda, kao ni uslov u pogledu tržišnog udjela, te s toga nisu bili obavezni podnijeti prijavu koncentracije“, navodi se u rješenju.

Time je praktično potvrđeno pisanje CAPITAL-a iz decembra prošle godine da Vlada RS planira preko svog preduzeća „Gas-Res” da kupi propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova i njegove kompanije “Comsar”.

Pisanje našeg portala potvrdio je i predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je preuzimanje propalih projekata kompanije “Comsar” pravdao “vraćanjem suvereniteta u oblasti energetike”.

“Podržavam da Vlada Srpske to završi, to je dobro, a cijena treba da bude zasnovana na relevantnim procjenama revizorskih kuća i dogovora partnera. To je uobičajena procedura u svijetu“, poručio je tada Dodik.

Direktor „Gas-Res-a“ i funkcioner SNSD-a Momčilo Antonić ponavlja za CAPITAL ono što je rekao i u decembru i kaže da je „eventualna kupovina kompanije ruskog oligarha na dugom štapu“.

„Mojim dolaskom na čelo firme prije sedam mjeseci naslijedio sam odluku Vlade Srpske da „Gas-Res“ ide u analize predmetnog preduzeća. Potpisali smo Memorandum o razumijevanju koji ništa ne obavezuje bilo koju stranu, ,,NDA“ ugovor, te sklopili ugovor s advokatom vezan za prijavu Konkurencijskom savjetu, što je do sada jedino i završeno“, kaže Antonić.

FOTO: Agencije

On dodaje da se trenutno rade četiri analize i to ekonomski i pravni ,,due diligence“, revizija procjene, te studija ekonomske opravdanosti.

„Nijedna analiza još nije gotova, jer prema informacijama koje imam „Comsar“ nije dostavio dokumentaciju preduzećima koja rade analize, a dokumentaciju nemamo ni mi u Gas-Resu. Da li će i kada Comsar dostaviti dokumentaciju, mi to ne znamo. Čekamo analize, ukoliko ih dobijemo, proslijedićemo ih Vladi Srpske kao skupštini preduzeća na dalje razmatranje i odlučivanje“, kaže Antonić za CAPITAL.

Podsjećamo, cijeli posao oko preuzimanja propalih projekata „Comsara“ od strane Vlade RS počeo je 18. oktobra prošle godine kada je firma ruskog oligarha “Gas Res-u” poslala pismo namjere.

Devet dana kasnije, 27. oktobra, Nadzorni odbor preduzeća je pozitivno odgovorio na pismo namjere i poslao ga Vladi Srpske koja ga je samo dan kasnije u funkciji skupštine “Gas-Res-a” prihvatila. Krajem novembra došlo je do promjene na čelu „Gas-Res-a“, dotadašnjeg direktora Ljubu Glamočića naslijedio je Momčilo Antonić, a aktivnosti vezane za preuzimanje kompanije ruskog oligarha nisu zaustavljene.

Informacije kojima nezvanično raspolažemo govore da će Serdarovu za njegove propale projekte biti plaćeno 100 miliona evra, a kao osnov za formiranje navedene cijene treba da posluži procjena koju je naručio sam Rašid Serdarov.

Prema toj procjeni koju je CAPITAL objavio prije više od tri godine, Serdarov i njegov biznis u Srpskoj vrijede 180 miliona maraka, iako “Comsar” nije realizovao nijedan projekat u punom obimu.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This