Crveno-zelena koalicija SNSD-SDA u Gacku uspješno funkcioniše dugi niz godina

Crveno-zelena koalicija SNSD-SDA u Gacku uspješno funkcioniše dugi niz godina

Nakon što je propao pokušaj da SNSD i SDA u Gacku od javnosti sakriju dogovor o koaliciju i podršci zajedničkom kandidatu za načelnika Ognjenu Milinkoviću (SNSD,) jer je Istok objavio i detalje dogovora i fotografije sa sastanka, crveno-zelena koaliciji izazvala je opšte zgražavanje i osudu kod većine stanovnika ove hercegovačke opštine. Kako saznajemo iz nezvaničnih i neprovjereni izvora akteri objelodanjenog događaja išli su čak i policijsku stanicu da prijave tekstove i portal, gdje su naišli na podsmijeh organa reda.

Šef lokalne SDA Halid Čustović teško uvrijedio Gačane

Nosilac liste za SO Gacko i lider SDA u ovoj opštini Halid Čustović, iznerviran što je istina izašla na vidjelo, na svom FB profilu postavio je, najblaže rečeno, neprimjerenu objavu koja glasi “Protjera te! Opljačka te! Ubije te, i na kraju hoće da te ponizi!! Nedozvoli to Bošnjo…” (zbog autentičnosti nismo ispravljali pravopisne greške).

Podsjećanja radi isti ovaj lider lokalne SDA je nakon sklapanja koalicije SNSD-SDA u Gacku izjavio “Također ovdje bih se želio zahvaliti predstavnicima SNSD-a na korektnom pristupu u pregovorima pri čemu su pokazali puno poštovanje i spremnost da uvaže političko prisustvo Bošnjaka u Gacku u onom kapacitetu koji je danas realnost”.

Nakon što su na Čustovićevu objavu na Fejsbuku uslijedili brojni negativni komentari ona je izbrisana, ali su je novinari Istoka sačuvali. Svaki političar je javna ličnost, a Fejsbuk je i po slovu zakona javni prostor, tako da je svaka objava na ovoj društvenoj mreži jednaka bilo kom drugom istupu u javnosti. Čovjeku koji se profesionalno bavi politikom moralo bi biti poznato da je Dejtonski sporazum potpisan prije punih 25 godina, u njemu je Republika Srpska ravnopravan entitet koji skupa sa F BiH čini složenu zajednicu BiH, opština Gacko je u Republici Srpskoj i niko nema pravo da građane vrijeđa na ovakav način.

Prema informaciji koju nismo uspjeli provjeriti Čustović je svoju objavu uklonio sa Fejsbuka na intervenciju, kako kažu Gačani “alfe i omege gatačkog SNSD-a i termoelektrane” predsjednika OO SNSD Gacko Srđana Milovića, koji je lideru SDA predočio da će im objava nanijeti veliku političku štetu i odnijeti značajan broj glasova na izborima njihovom zajedničkom kandidatu za načelnika opštine Ognjenu Milinkoviću. Kako saznajemo iz izvora biskih gatačkom SNSD-u Srđan Milović je pod velikim pritiskom od strane predsjednika SNSD Milorada Dodika lično i sada je postao mnogo oprezniji. Dodik mu je dobro “natrljao nos” prilikom prošlog gafa i objasnio da se sa sa hodžama i funkcionerima SDA dogovori ne prave na javnim nego na skrovitim mjestima, daleko od očiju javnosti, tako da to novinari ne mogu zabilježiti.

I 2016. godine SNSD i SDA išli zajedno protiv SDS-a

Crveno-zelena koalicija i zajednički kandidat za načelnika u Gacku je iznenađenje samo za neupućene u ovdašnje političke prilike. Na lokalnim izborima 2016. godine bila je slična situacija. SNSD i SDA i tada su bratski dijelili biračke odbore i posuđivali jedni drugima članove, pa čak i predsjednike biračkih odbora.

Tako je na biračkom mjestu 164 B 020 Kula predsjednik biračkog odbora ispred SNSD bio Samir Džanković, a zamjenik predsjednika, prema zvaničnom dokumentu koji je u posjedu Istoka, Faim Bašić iz SNSD. S druge strane na biračkom mjestu 164 B 016 Brana Vrba SDA su predstavljali Stevo Govedarica kao član i Milija Rebić kao zamjenik člana. Takođe, na biračkom mjestu 164 B 002 SŠC “Pero Slijepčević” Njegoš Vuković je bio član, a Radoslav Bošković zamjenik člana biračkog odbora, obojica ispred stranke SDA.

Ne treba ljudima brojati “krvna zrnca” ali i površnom posmatraču, samo kad pročita imena i prezimena članova biračkih odbora i stranke u ime kojih su obavljali te funkcije, više je nego jasno da su SNSD i SDA bratski mijenjali svoje članove u zavisnosti od interesa na konkretnom biračkom mjestu.

I sve to isključivo sa jednim ciljem: da zajedničkim snagama nanesu štetu SDS-u i dugogodišnjem načelniku Milanu Radmiloviću.

Danas je posljednji dan za predaju imena biračkih odbora CIK-u i ubrzo ćemo imati priliku da se uvjerimo hoće li se ova situacija ponoviti.

Podsjećanja radi SDS je, u cilju postizanja srpskog jedinstva, u Srebrenici i Mostaru podržao zajedničke kandidate i bez razmišljanja odbio “nepristojne ponude” koje su dolazile iz SDA, pa će tako u Srebrenici SDS podržati SNSD-ovo kandidata Mladena Grujičića.

(istok)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS