Fiktivnim fakturama oštetili budžet Srpske za 1,5 miliona KM

Fiktivnim fakturama oštetili budžet Srpske za 1,5 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske (PURS) prijavila je tužilaštvu firmu „Rudnap“ i njenog direktora Velimira Vilendečića zbog sumnje da je ta firma oštetila budžet RS za 1,5 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Vilendečić se sumnjiči da je kao odgovorno lice u „Rudnapu“ od 2010. do 2012. godine izbjegao da obračuna i uplati porez na dobit propisan poreskim zakonodavstvom RS te na taj način oštetio budžet za 1,5 miliona KM.

Prema našim informacijama, PURS je u kontroli utvrdila da su u „Rudnapu“ umanjili poresku osnovicu poreza na dobit tako što su u poslovnim knjigama i poreskim prijavama prikazali rashode po osnovu konsultantskih i menadžerskih usluga, a za koje nisu imali vjerodostojnu dokumentaciju.

„U postupku provjere utvrđeno je da se radi o fiktivnim fakturama u cilju izbjegavanja plaćanja javnih prihoda Republike Srpske“, navedeno je u izvještaju Poreske uprave.

Inače, firma „Rudnap“ čiji je vlasnik „Rudnap Group“ iz Beograda, bavi se trgovinom električnom energijom.

Prema dostupnim podacima, „Rudnap“ je posljednji finansijski izvještaj predao Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) 2014. godine kada je imao prihode preko 61 milion KM, a dobit od svega 33.351 KM.

CAPITAL: M. Č. Lj.

CATEGORIES
Share This