Evo kako ćemo doći do prosječnih plata od 1800 do 2000 KM u Srpskoj!

Evo kako ćemo doći do prosječnih plata od 1800 do 2000 KM u Srpskoj!

Ova njegova izjava uzburkala je i stručnu i najširu javnost, a posebno političke protivnike. Kako je to realno moguće i izvodljivo, dr Radović otkriva ekskluzivno za naš portal.

-Prije svega treba reći da je ova vlast, na čelu sa SNSD, u proteklih 10 godina povećala plate za ukupno 270 KM, ili za 27 KM godišnje, ili za 2,4 KM mjesečno. Istovremeno, za isti period od 10 godina, cijene roba iz potrošačke korpe su porasle za ukupno oko 1.400 KM, ili za 140 KM godišnje, ili za 12 KM mjesečno – kaže Radović i napominje:

– Samo ova dva podatka, ako se posmatraju usporedno, jasno je koliko se pogoršao standard naših građana i koliko naši gradjani mogu manje da kupuju za svoje plate.

Naš tim je izradio realna rješenja kojim ćemo povećavati prosječne plate za preko 200 KM godišnje ili za 800 -1.000 KM u periodu od četiri godine, kako u realnom tako i u javnom sektoru.

On navodi i neke od konkretnih mjera čijom primjenom će se doći do prosječne plate od 1800 KM do 2000 KM:

1) Rasterećenje privrede i realnog sektora, uz rast plata zaposlenih u ovom sektoru, koji bismo osigurali novim kolektivnim ugovorom;

2) Rast plata u javnom sektoru na nivo koji imaju službenici koji su zaposleni na nivou zajedničkih institucija BiH. To, nadalje, podrazumijeva rast plata sudija, doktora i medicinskih radnika, profesora i nastavnika, policije, kako bismo njima obezbijedili dostojne plate i uspjeli da zadržimo kadar u koji je Republika Srpska najviše uložila.

3) Dovođenje direktnih stranih investicija koje bi, kroz svoja ulaganja, obezbijedili nova radna mjesta…

Ovo je samo dio mjera kojim bismo vratili standard i kupovnu moć naših građana i tako bismo dostigli nivo prosječne plate dostojan životnih potreba naših ljudi – zaključio je Radović

Skenerinfo

CATEGORIES
Share This