Eskobar poručio da političari korupciju kriju iza pojma “nacionalni interes”

Eskobar poručio da političari korupciju kriju iza pojma “nacionalni interes”

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocijenio je danas da je glavni problem u Bosni i Hercegovini korupcija koja se, kako smatra, prikriva pojmom nacionalnih interesa.

Eskobar je u intervjuu za hrvatski N1 rekao da SAD vjeruju da postoji prostor za pregovore, fleksibilnost i kompromis o ograničenim izmjenama ustava i izbornog zakonodavstva u BiH.

– I mislimo da bi se ove godine trebali održati izbori. Izbori su vrlo važan dio demokratskog procesa i demokratske evolucije. Stoga podstičemo sve strane da budu fleksibilne i otvorene te da se uz dobru volju uključe u pregovore – rekao je on.

Upitan da li se pojam nacionalnih interesa korisit kako bi se prikrila korupcija Eskobar kaže: “Apsolutno!

– Pogledate li probleme koje BiH ima, problem nije u tome što ljudi ne žele suživot s Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima. Ugledne analize, poput one Transparensi internešenela, pokazuju da je Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja zapadnog Balkana i gotovo najkorumpiranija zemlja Evrope. Dakle, to je najhitniji problem – rekao je on.

Kako je ocijenio, disfunkcija hrani korupciju i stvara prilike za više korupcije.

– Ne mislim da u vezi s BiH postoji išta inherentno što bi je predodredilo da bude korumpirana zemlja. Mislim da to uveliko ima veze s nedostatkom političke hrabrosti lidera – rekao je.

Na pitanje šta misli o tijesnoj saradnji Dragana Čovića i Milorada Dodika, Eskobar je rekao da misli da mnogo motivacije dolazi od korupcije.

– Zato pozivam sve lidere da rade na dobrobit ne samo institucija, nego i naroda. Trebate gledati to djelovanje, ne u kontekstu etnonacionalizma nego produbljivanja korupcije, a to je ono što me najviše zabrinjava – rekao je Eskobar.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This