Episkop Irinej Bulović: Rat nije tražila Rusija, nego Zapad

Episkop Irinej Bulović: Rat nije tražila Rusija, nego Zapad

Šta god da je problem između Ukrajine, odnosno kolektivnog Zapada, i Rusije, niko nema pravo da uvlači Crkvu u to, niti bilo koju drugu versku zajednicu, izjavio je episkop bački Irinej, ocenjujući da rat nije tražila Rusija, nego Zapad.

„Svestan sam da nevinost i krivica nikada nisu potpuno na jednoj strani, kako se prikazuje, ali kada je nesrazmera toliko ogromna kao što je danas u Ukrajini, onda to izaziva tugu i ogorčenje u dušama ljudi, pa i u mojoj“, rekao je episkop bački Irinej.

Episkop bački Irinej je to izjavio u emisiji „Relativizacija“ RT Balkana, komentarišući aktuelna dešavanja u Kijevsko-pečerskoj lavri.
On je poručio da bez obzira što smatramo da je rat pravedniji ili potpuno pravedan na strani Rusije, što je, kako je ukazao, dominantno mišljenje među pravoslavnima, i što, prema njegovom mišljenju, rat nije tražila Rusija nego Zapad, ne možemo u ime takvog gledišta da kažemo: Neka stradaju Ukrajinci.

„Oni to nisu tražili, nego je to odlučeno u njihovo ime, što vidimo i u našoj istoriji“, dodao je episkop bački Irinej.

Takozvani „ruski svet“ se nedavno podelio na tri celine i to nije bilo spontano, rekao je episkop, napominjući da im je to vrlo vešto uvezao kolektivni Zapad.

„Nikakve podele nisu izlečene autokefalnošću, samo je još veći sloj mržnje, a priča da to niko sa Zapada nije pomogao je neistina i propaganda“, naveo je episkop bački Irinej.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This