Ekskluzivno: Rusi od Irana nabavljaju stotine dronova

Ekskluzivno: Rusi od Irana nabavljaju stotine dronova

“CNN” je došao u posjed ekskluzivnih satelitskih snimaka na kojima se vidi ruska delegacija koja je u posjeti Iranu dva puta u prethodnih mjesec dana zbog provjere dronova koji bi uskoro trebalo da se nađu u Ukrajini na strani ruske armije.

Iran će Rusiji uskoro poslati stotine bespilotnih letelica, uključujući i one naoružane, prenosi “CNN”. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan je rekao da imaju obavještajne podatke da će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini i da će vršiti obuku ruskih vojnika za upravljanje dronovima.

Iran je počeo da prikazuje dronove “Shahed-191” i “Shahed-129“, koji su poznatiji kao kao “UAV” ili bespilotne letelice, Rusiji na aerodromu “Kashan” južno od Teherana u junu, rekli su američki zvaničnici za “CNN”. Obe vrste dronova sposobne su da nose precizno navođene projektile.

Imamo informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji dostavi nekoliko stotina bespilotnih letjelica uključujući naoružane bespilotne letelice”, rekao je Sullivan.

Ocjenjuje da je zvanična ruska delegacija nedavno dobila prezentaciju iranskih bespilotnih letjelica sposobnih za borbena dejstva.

Objavljujemo ove slike snimljene u junu koje pokazuju iranske bespilotne letjelice koje je delegacija ruske vlade videla tog dana. To ukazuje na interes Rusije za nabavku iranskih bespilotnih letjelica sposobnih za borbena dejstva”, rekao je zvaničnik.

Salivan je rekao da je, prema saznanjima Sjedinjenih Američkih Država, posjeta u junu “bila prvi put da je ruska delegacija posjetila ovaj aerodrom radi takve prezentacije”. Prema navodima visokih zvaničnika Bijele kuće, ruska delegacija je išla u još jednu posjetu Iranu 5. jula Salivan je dodao da nije jasno da li je Iran već isporučio neke dronove Rusiji. Napomenuo je da su iranske bespilotne letjelice koristili Huti u Jemenu za napad na Saudijsku Arabiju.

Istovremeno Bajden je i dalje pod sve većim pritiskom bliskoistočnih saveznika da smisli održiv plan za ograničavanje Irana, jer su nade za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. izblijedjele nakon zaustavljenih pregovora u Dohi, u Kataru, prošlog mjeseca.
Zvaničnici Bijele kuće otkrili su ranije ove sedmice da nedavno skinuta povjerljivost američkih obavještajnih podataka ukazuje da se očekuje da će Iran isporučiti Rusiji “stotine” bespilotnih letjelica za upotrebu u ratu u Ukrajini, a Iran se sprema započeti obuku ruskih snaga o tome kako da upravljaju njima već od krajem jula.
Rusija se, kako SAD sada vjeruju, očito okrenula Iranu kako bi pomogla da popuni svoje zalihe dronova. Međutim, nejasno je koliko će ti dronovi biti sofisticirani ili efikasni.
Rusija se ranije obraćala Kini za pomoć u podršci ratu u Ukrajini, objavili su američki zvaničnici u martu. Do kraja maja, SAD nisu vidjele nikakve dokaze da je Kina pružila bilo kakvu vojnu ili ekonomsku podršku Rusiji za invaziju, rekao je Sullivan novinarima tada.

Izvor: CNN

 

CATEGORIES
Share This