Državna koalicija po mjeri Vojina Mijatovića

Državna koalicija po mjeri Vojina Mijatovića

Nije nikakva tajna da je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović veliki navijač državne koalicije SNSD-DZ-SDP i da se radi o “Dodikovom čovjeku” u redovima SDP-a.

Iako je predsjednik SDP-a juče Nermin Nikšić jasno stavio do znanja da se neće dozvoliti četvrtog delegata SNSD-u u Domu Naroda BiH, Mijatović se svim silama trudi da vodu skrene na njegovu vodenicu.

Tako je danas ušao u navodnu polemiku sa Damirom Arnautom čiju je izjavu vezano za formiranje vlasti na nivou BiH u kojoj se pominje SNSD kao mogući partner iskoristio da bi zlurado likovao na način da su sada i neki koji su bili protiv shvatili kako je on oduvijek u pravu i da se vlast na nivou BiH ne može praviti bez SNSD-a.

Ipak, Damir Arnaut je sinoć na N1 ponovio da je katastrofa za BiH ako se Dodiku omogući četvrti delegat u Domu naroda BiH.

“SDP kontroliše dva poslanika u NSRS, a Naša stranka nema poslanike. SDP ima tu odgovornost, ali im ne bih pripisivao neke loše namjere. Ja sam deset, petnaest dana apelovao i vršio medijski pritisak da Pokret za državu shvati opasnost od davanja četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda. Vidjećemo hoće li SDP kao stranka preuzeti odgovornost, ali mislim da je problem bio Vojin Mijatović koji je reterirao u nekim svojim stavovima. Izjava Igora Stojanovića iz SDP da bi, ako Mijatović da četvrtog delegata mogao imati sankcije, govori dosta toga”, kazao je Arnaut.

“Dodik je to imao protekle četiri godine i obarao zakone. HDZ ne može imati kontrolni paket zato što se odlučuje po entitetskom glasanju. Suština je da ako dva delegata ne glasaju za neki zakon iz nekog od Klubova, zakon ne prolazi. Zato je bitno da od pet delegata iz nekog od Klubova nema 4 na prema 1”-  rekao je Arnaut.

Spekulacije da bi SDP mogao u koaliciju sa SDA Arnaut odbacuje: “Nema šanse da će SDP otići u koaliciju sa SDA”.

Što se tiče opozicije u RS i i eventualnih pregovora o koaliranju na državnom nivou, Arnaut kaže:

“Dogovor o vlasti sa SDS i PDP će se eventualno dovesti na dnevni red ako budu imali dva delegata u Domu naroda”.

Očigledno je da je Mijatović vrlo nervozan jer ga Arnaut direktno proziva i razobličava, jer isti na svaki način pokušava da završi posao za Milorda Dodika koji je započeo još u predizbornoj kampanji.

ISTOK

CATEGORIES
Share This