Dodikove najave su besmislene i neostvarive

Dodikove najave su besmislene i neostvarive

Dakle, najave gospodina Dodika da će to nešto biti, da će se povući, da će napraviti svoju upravu za indirektno oporezivanje ili nešto treće, je potpuno besmisleno sa ekonomske tačke gledišta, ne političke.

Nakon pisma MMF- upućenog Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, koje je “Avaz” objavio, kontaktirali smo ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića koji je objasnio ekonomski aspekt nemogućnosti prenosa nadležnosti na nivo eRepublike Srpske kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Izmirivanje međunarodnih obaveza

Pavlović smatra da ljudi ne razumiju da jedna od poluga funkcionisanja Bosne i Hercegovine upravo Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

– Osnivanjem UIO definisano je jasno da se međunarodne obaveze, kreditne, finansijske i druge, prvo izmiruju iz prihoda UIO-a, a ono što preostaje se raspoređuje po onom kriteriju koji je definisan. Dakle, najave gospodina Dodika da će to nešto biti, da će se povući, da će napraviti svoju upravu za indirektno oporezivanje ili nešto treće, je potpuno besmisleno sa ekonomske tačke gledišta, ne političke.

Besmisleno je zato što je tehnologija formiranja UIO sama po sebi jako složena, to su međusobni odnosi i angažmani koje BiH ima prema svjetskim finansijskim institucijama i, po tom osnovu, ne može da se preko noći mijenja – istakao je Pavlović u izjavi za “Avaz”.

Neostvarivo i nemoguće

Prebacivanje nadležnosti UIO-a na nivo Republike Srpske je, prema riječima Pavlovića, neostvarivo, nemoguće.

– To izaziva veliku brigu, kako i međunarodne zajednice, tako i međunarodnih finansijskih institucija, a to nam danas ne treba – zaključio je Pavlović.

(Avaz  Foto:Avaz)

CATEGORIES
Share This