Novi proevropski Dodik: Zamolio Borelija da BiH dobije kandidatski status

Novi proevropski Dodik: Zamolio Borelija da BiH dobije kandidatski status

Politički zaokreti Milorada Dodika nisu ništa novo. Jedni to pripisuju njegovom psihičkom stanju, a drugi političkom pragmatizmu, kojem sve može pod kožu. Tako je nakon nedavnih najava razdruživanju i priči o BiH kao “nemogućoj državi”, na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom, insistirao da BiH već naredne godine dobije kandidatski status EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za cijeli svijet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

“U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrijednosti, jer je pokazao da ‘zaraćene strane u nepotrebnom sukobu’ mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH, koja je višenacionalna i viševjerska zemlja”, rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Borelom.

On je napomenuo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH te da apstraktna priča o građanima neće moći dati rezultate, prenosi Srna.

Dodik je istakao da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obilježava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

On je ocijenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH.

“Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili”, rekao je Dodik.

ISTOK/SB

CATEGORIES
Share This

COMMENTS