Dodika više svi pročitali: Ključni problem korupcija!

Dodika više svi pročitali: Ključni problem korupcija!

Do sada više puta uspješna taktika Milorada Dodika da zaprijeti destrukcijom BiH i radikalizacijom stanja, da bi nakon toga odustajao od najavljenog, isposlujući uvijek nešto u svoju korist, više ne prolazi. U vodu je pala i njegova teorija o ugroženosti Republike Srpske, koju je prodao medijima u Srbiji i “zabrinutom” Vučiću, nakon što je američki izaslanik Eskobar izjavio da SAD stoji iza dejtonskog uređenja BiH. Sada preostaje da vidimo šta će nakon svega ostati na stolu, jer se diplomatsko nadmudrivanje bliži kraju.

Da ne bude dileme, Eskobar je prilikom najnovije posjete Hrvatskom ocjenio da Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije. On je rekao i da ga više brinu demografske i ekonomske teškoće u BiH od etničkih pitanja.Naglasio je da ustrojstvo sa tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH.

“Politički konsenzus može biti postignut ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Dejtona”, rekao je Eskobar, dodajući da SAD sa bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmjeni izbornog zakona kako bi bila zadovoljena sva tri naroda u BiH.

Naveo je da ne voli da govori o sankcijama jer, kako je rekao, “ne želi da region stekne utisak da su SAD u njoj angažovane prvenstveno sankcijama“. “Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince”, naglasio je Eskobar. Dodao je da srpski član Predsedništva BiH, kako je rekao, “nije jedini, ali je najaktuelniji problem” u BiH.

Dakle, Republika Srpska je neupitna, nema promjene ustavnog uređenja BiH, a jedini senzibiltet za etnička pitanja SAD pokazuju prema Hrvatima u BiH koji će po svemu sudeći dobiti neke benefite u Izbornom zakonu.

Predstoji da sačekamo naredne korake, sankcije po kriminalu! Nešto što će zasigurno dobiti opštu podršku javnosti.

ISTOK

CATEGORIES
Share This