Dodik za Gardijan: Okrenuću se Rusiji i Kini ako mi SAD i EU uvedu sankcije

Dodik za Gardijan: Okrenuću se Rusiji i Kini ako mi SAD i EU uvedu sankcije

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je za britanski Gardijan (The Guardian) da poručuju Vašingtonu, Berlinu i Briselu da postoje države koje će mu pomoći i lideri kojima se može „okrenuti“ ukoliko mu EU i SAD uvedu sankcije.

Kako navodi novinar Danijel Bofi (Daniel Boffey), koji je s Dodikom razgovarao u Banjaluci, „ovaj lider Srba, koji je u BiH optužen da zemlju gura u rat svojim separatističkim i destruktivnim ciljevima, ne prihvata pretnje zapada da će zbog toga biti sankcionisan i poručuje da nije izabran da bude kukavica“.

Navodi i da je Dodik, koji je na političkoj sceni 30 godina, nekada bio miljenik Zapada, a da je sada snažno usmeren ka Rusiji i Kini.

„Dodik insistira na tome da ga sankcije i ukidanje finansiranja iz EU samo ‘guraju’ da se okrene drugim zemljama. On kaže da bi ga uvođenje sankcija nateralo da prihvati kineske i ruske ponude za investiranje“, navodi se u tekstu.

Dodik je u intervju kazao da „čak misli da mu se to sviđa“.

„Ja kad odem kod Putina, on nema zahteva. Samo kaže ‘Kako ja mogu pomoći?’. O čemu god smo se dogovarali, nikada me nije prevario, ja na tome mogu da zasnivam poverenje. Isto je i sa Si Đinpingom“. naveo je on.

U tekstu britanskog lista se navodi da je Dodik u prethodnom periodu često naširoko optuživan zbog namere da neke nadležnosti države prenese na entitet, uključujući i vojsku.

Istaknuto je da je ovakav predlog u Izveštaju UN-a opisan kao „otcepljenje“ i rizik za Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan rat 1995. godine.

U tekstu se podseća da su Sjedinjene Američke Države 2017. godine uvele sankcije Dodiku pošto je „prkosio“ Ustavnom sudu BiH i održao referendum o obeležavanju Dana Republike Srpske, dodavši da je srpski član Predsedništva BiH nedavno pomoćniku američkog državnog sekretara Gabrijelu Eskobaru rekao da ga „nije briga“ što mu i dalje prete sankcijama.

U tekstu se dalje navodi da je za 10. decembar najavljena sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju državnih nadležnosti na entitet.

Dodik je u intervjuu Gardijanu rekao da to neće izgledati ništa gore od onoga kako danas izgleda Belgija, iznoseći tri različita predloga kako se to može postići.

„Prvi predlog je smanjenje nacionalne vojske za polovinu. Ako to ne želite, onda nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo plan za formiranje vojske Republike Sprske ili još da proglasimo RS demilitarizovanom republikom“, kazao je on.

Dodik je još jednom odbacio optužbe na njegov račun da želi sukob u BiH.

Danas

CATEGORIES
Share This