Dodik u četiri oka dogovorio tihu privatizaciju Elektroprivrede Srpske

Dodik u četiri oka dogovorio tihu privatizaciju Elektroprivrede Srpske

Kompanija HE Buk Bijela, izmjenom statuta iz 2019. preimenovana je u Hidroenergetski sistem Gornja Drina.

Statutom, koji potpisuje predsjednik skupštine društva i entitetski ministar Petar Đokić, preciziran je osnovni kapital u iznosu od 1.020.000 maraka.

Petar Đokić, ministar indrustrije i energetike RS je u kratkom pisanom odgovoru za N1 naveo kako je u novoosnovanu kompaniju sa svojim kapitalom ušla Elektroprivreda Srbije.

“Ranije je osnovano preduzeće HE Gornja Drina. Elektroprivreda Srbije je ušla u kapital toga preduzeća i sada će to preduzeće nastaviti da radi na projektu izgradnje hidroelektrana u gornjem toku rijeke Drine”, rekao je Đokić.

Je li to zajedničko poduzeće o kojem su govorili Vučić i Dodik još nije sasvim jasno. Iz mnogo nepoznanica, javila su se brojna tumačenja, uključujući ona kako Eleketroprivreda Srbije ima namjeru preuzeti Elektroprivredu Republike Srpske. Dodik i Vučić tvrde kako ulazak kapitala EPS-a u ERS ne znači preuzimanje, nego investiranje.

“Jučer smo već potpisali ugovor o novom projektu koji čeka 40 godina, i da nije Srbije čekalo bi se još ko zna koliko da ga izgradimo, to je HE Buk Bijela, i hidroelektrane oko Foče. Formiramo zajedničko preduzeće, i to gradimo. Imamo zajedničko učešće”, rekao je 18. juna Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, tada je kazao:

“Mi sa RS imamo bratski i sestrinski odnos i kako god hoćete. Nama bilo kakve afere i gluposti po bilo kom pitanju nisu potrebne.”

Opozicionar Nebojša Vukanović, smatra da je Milorad Dodik u četiri oka dogovorio tihu privatizaciju entitetske elektroprivrede.

“I da će to možda biti cijena za podršku koju dobija od Vučića. I vjerovatno će to da prebiju preko ERS. Oni će reći da oni ne privatizuju elektroprivredu nego će da kapitalizuju, pa će onda bratski da grade sistem hidroelektrana”, naveo je Vukanović.

Izgradnja hidroelektrana na rijeci Drini pomenute su i tokom potpisivanja niza sporazuma i memoranduma, na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske, koja je održana ljeta 2018. A pokušaji realizacije ovog energetskog projekta mnogo su stariji od trebinjske sjednice dvije vlade. 26.9.2012. potpisan je ugovor između njemačke kompanije RWE i Vlade Republike Srpske. Tada je obećana izgradnja četiri hidroelektrane na Drini, vrijednosti 400 miliona eura. Struktura je bila 60:40 posto ukorist RWE-a. Međutim, ovaj ugovor nikada nije realizan, jer se njemačka kompanija povukla iz ovog posla.

Priča o izgradnji četiri hidroelektrane na rijeci Drini, ciklično se ponavlja pred svake izbore. Nije riječ samo o posljednjenjem ugovoru, nije riječ nio o njemačkom RWE-u iz 2012. Priča seže još u 2008. godinu, kada je potpisan protokol između elektroprivreda Srbije i Republike Srpske, također o izgradnji istih hidroelektrana i osnivanju zajedničke kompanije. No, ni tada ništa od toga nije bilo.

(N1)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS