Dodik, Stevandić i Đokić prihvatili Rezoluciji o Ukrajini

Dodik, Stevandić i Đokić prihvatili Rezoluciji o Ukrajini

U Briselu sinoć je prihvaćen sporazum, koji je malo korigovan, ali u njemu je i dalje ostala riječ “agresija” Rusije na Ukrajine, kao i usaglašavanje spoljne politike BiH sa Evropskom unijom…

Ponuđeni dokument su odbili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS).

Svoj potpis sa stranakama iz Sarajeva na sporazum su stavili Milorad Dodik, Nenad Stevandić i Petar Đokić, saznaje BN od učesnika ovog sastanka.

Potpis su stavili i lideri iz Sarajeva predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

U Sporazumu koji su prihvatili, između ostalog, se navodi:

– Učesnici se pozivaju na zajednički Izjavu članova Predsjedništva BiH  povodom 25 godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH imajući u vidu Rezoluciju Generalne skupštine UN ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta 2022. godine.

– Nastavljaju usklađivanje BiH sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom Evropske unije u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Takođe, ovim dokumentom prihvaćene su i sve odluke domaćih i međunarodnih sudova…

Sastanak u Briselu sa bh. liderima održan je u organizaciji predsjednika Evropskog viješa Šarla Mišela.

Lider HDZ Dragan Čović nije se pojavio na sastanku, iako je doputovao u Brisel.

Mirko Šarović (SDS) i Fahrudin Radončić (SBB) nisu doputovali u Brisel.

(BN Foto: Vijeće Evrope)

CATEGORIES
Share This