Dodik računa na srpsku zaboravnost: “RS nije država”, “Karadžić mora da odgovara”, “Bolje biti entitet u BiH nego provincija u Srbiji”

Dodik računa na srpsku zaboravnost: “RS nije država”, “Karadžić mora da odgovara”, “Bolje biti entitet u BiH nego provincija u Srbiji”

Danas zvuči gotovo nevjerovatno da je Milorad Dodik od 1997. do 2000. godine gotovo u svakom medijskom istupu naglašavao da “Republika Srpska nije država”, da je “bolje biti entitet u BiH nego provincija u Srbiji”, da su “krivci za dešavanja u BiH nacionalističke stranke”, da “Radovan Karadžić mora odgovarati”…

Kao predsjednik Vlade Republike Srpske u prvom mandatu 1998. godine izjavio je da su izborom četničkog vojvode Nikole Poplašena za predsjednika RS “Srbi radili na svoju štetu” i upozorio da će “zbog jačanja nacionalističkih snaga odnos međunarodne zajednice prema RS biti promijenjen u negativnom smislu”.

Dodik je za politički magazin “War Report” (WR) davne 1997. godine izjavio da će “dok god su nacionalisti na vlasti u oba bh. entiteta, uvijek biti izvjesna količina konflikta manjeg intenziteta”. Za svoju štićenicu Biljanu Plavšić tada je govorio da još nije “potpuno uvjeren da je njena transformacija u umjerenog nacionalistu konačna”.

A na pitanje kako vidi odnose Republike Srpske i tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije, istakao je:

“Dejtonski sporazum dozvoljava uspostavljanje posebnih veza između to dvoje. Međutim, to je jedno neugodno pitanje. Republika Srpska ne smije ugrožavati interese FBiH. U međuvremenu, RS ne želi zavisiti od SRJ niti biti njen slijepo poslušni partner. Tek kada dogovorimo stvari s Bosnom i Hercegovinom, možemo ići s razgovorima sa SRJ.”

Zanimljivo se prisjetiti da je on za beogradski NIN tih godina izjavljivao da lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju treba “trajno zabraniti da dolazi u RS” i dodao da bi RS bilo “bolje pod američkom okupacijom nego sa Šešeljem”.

Upravo je na Dodikovu mirotvornu inicijativu otvoren put Trebinje – Dubrovnik, koji je prekinut tokom rata.

Dodik je 1999. izjavio da je došlo vrijeme da Slobodan Milošević odgovara za pogrešnu politiku koju je provodio deset godina, a koja je dovela Srbe u katastrofalnu situaciju.

“Nije tačno da su međunarodna zajednica i svijet protiv Srba, ali Srbi su morali da shvate preko svojih predstavnika kuda svijet ide i da se priključe tim tokovima, a ne da se suprotstavljaju”, govorio je tada Dodik.

Gotovo je nevjerovatno da je Milorad Dodik od 1997. do 2000. godine gotovo u svakom medijskom istupu naglašavao da “Republika Srpska nije država”, da je “bolje biti entitet u BiH nego provincija u Srbiji”, da su “krivci za dešavanja u BiH nacionalističke stranke”, da “Radovan Karadžić mora odgovarati”…

Sarajevski novinari sjećaju se da je Dodik u razgovorima s njima gotovo izbjegavao izgovoriti “Republika Srpska” nego govorio  “republika šumska”.

Dodik je tako u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” 20. januara 1997. godine istakao kako je potreban “realan pritisak na vlasti RS da uđu u procese izgradnje zajedničkih institucija BiH i provođenje Dejtonskog sporazuma u cjelini”.

Nadalje, današnji lider RS naveo je da je, što se tiče Radovana Karadžića i svih onih koji su optuženih za ratne zločine, “to stvar koja je za nas već završena i koja samo treba da se provede”.

“Svako ko je učestvovao u ovdašnjim dešavanjima, mora biti podvrgnut određenoj proceduri preispitivanja vlastite uloge. Desilo se ogromno stradanje i ono zahtijeva takvo šta”, istakao je tada Dodik.

U jednom intervjuu koji je sarajevskim medijima dao u novembru 1999. godine, konstatovao je da je “RS u potpunosti otrgnuta od Miloševićevog režima i da u njoj sve više prevladava svijest da je bolje biti entitet u BiH nego provincija u Srbiji”.

“To je moje duboko mišljenje, koje, vjerujem, dijeli veliki broj stanovnika RS. Srpski narod u BiH konstruisanoj u Dejtonu ima više šanse za svoj potpuni razvoj nego ako bi bio dio Srbije, a što žele neki nacionalisti”.

Analitičari procjenjuju da je pragmatični Dodik, nakon dolaska na vlast 2006. godine, osjetio slabljenje uticaja međunarodne zajednice te da je iz tog razloga preuzeo od Srpske demokratske stranke (SDS) nacionalni kurs, koji mu je donio višestruke pobjede na izborima.

(SB)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS