Dodik profitirao na bonskim ovlašćenjima, a sada priča drugu priču

Dodik profitirao na bonskim ovlašćenjima, a sada priča drugu priču

Predsednik Srpske demokratske stranke, Mirko Šarović, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom u Banjaluci, rekao je da je potreban razum i ljudi koji će trenutnu krizu u BiH okrenuti u drugom pravcu, umesto srljanja u dalje zaoštravanje situacije, koje može ugroziti mir.

– Konstatovali smo da postoje stvari koje zahtevaju dijalog, pitanja zbog kojih smo veoma zabrinuti, odluke koje su važne, a izazvale su veliko nezadovoljstvo u Republici Srpskoj, kao što su odluke Ustavnog suda, Inckova odluka o dopuni Krivičnog zakona BiH, ali da ta pitanja, kao i sva druga, treba da rešavamo unutar institucija i dijalogom. Potrebne su nam razumne politike, a ne one koje raspiruju strasti i vode u opasne situacije. Republika Srpska može da napreduje jedino u miru – rekao je Šarović, piše Srpskainfo.

On je istakao da je jedan od ključnih inspiratora krize Milorad Dodik, kojem su kao političaru odgovarali visoki predstavnici i bonska ovlaštenja.

Branislav Borenović, Mirko Šarović, Gabriel Eskobar, Eerik NelsonFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Branislav Borenović, Mirko Šarović, Gabriel Eskobar, Eerik Nelson

– Možemo slobodno reći da je on na bonskim ovlaštenjima profitirao i ostvario sve moguće benefite, a sada priča drugu priču. Potpuno je jasno da on želi da ovu krizu produži, kao bi se približio izborima i to iskoristi u svoje lične i svrhe svoje političke partije. Za razliku od njega, smatramo da legitimne zahteve Republike Srpske treba rešavati kroz dijalog sa političkim akterima u FBiH i naravno sa opozicijom u Republici Srpskoj, a da su jednostrane odluke veoma opasne, te nas mogu odvesti na stranputicu – rekao je Šarović, ističući da su on i predsednik PDP, Branislav Borenović, tokom sastanka sa Eskobarom rekli da Dejtonski mirovni sporazum nema alternativu.

Borenović je na konferenciji za medije nakon sastankao je rekao da sama činjenica da se sastanak održao u Banjaluci pokazuje da je Republika Srpska večna realnost i da niko nema pravo da se poigrava sa činjenicom da je Dejtonski mirovni sporazum, sa jasnom pozicijom Republike Srpske, sa svim svojim nadležnostima i institucijama, neupitan.

– Moramo sve učiniti da na jedan razuman, racionalan, mudar i odgovoran način čuvamo Dejton, a samim tim i Republiku Srpsku. Očigledno je da političkim elitama na vlasti odgovara kriza i da takvom situacijom žele da sakriju ogromnu korupciju, ogromne neuspehe i ogromnu odgovornost. Zato je važno napomenuti da bilo kakvo rizično delovanje i pokušaji da se Republika Srpska dovede u opasnost ne dolaze u obzir – rekao je Borenović.

Rekao je da su nam potrebne snažne institucije, odgovorni političari i da se konačno utvrdi odgovornost za brojne slučajeve visoke korupcije.

– Jako je važno da je na današnjem sastanku istaknuta posvećenost i podrška ekonomskom razvoju Republike Srpske i BiH, poziv da se kroz razgovor i konstruktivno delovanje rešavaju svi problemi u ovoj zemlji. Postoje brojni problemi, ali oni ne mogu biti rešeni jednostrano i na način da se proizvodi još dublja kriza i dovodi zemlja u anarhiju – rekao je Borenović, dodavši privrženost evropskom putu Republike Srpske i BiH, inicijativama regionalne saradnje poput inicijative „Otvoreni Balkan“ i svemu što može obezbediti da građani mogu bolje živeti, imati veće šanse za posao, veće plate i penzije.

Branislav Borenović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Branislav Borenović

– To su teme kojima se bave odgovorne politike, a ne pravljenjem kriza koje mogu dovesti do ozbiljnih posledica. Mi nećemo slediti bilo kakvu avanturističku politiku koja može proizvesti ozbiljnu štetu po Republiku Srpsku – rekao je Borenović.

On je istakao da je potrebno što pre postići dogovor da se prevaziđe pitanje bespotrebnog nametnutog Inckovog zakona, koji je bio okidač ove krize, a koji niko više i ne spominje, kako bi se vratili u normalne okvire.

– Narod odlazi, cene divljaju, korupcija je sveprisutna, ozbiljno se zloupotrebljavaju javna sredstva, afere se nižu i to su problemi koji moraju biti rešeni – rekao je Borenović.

(Blic)

CATEGORIES
Share This