Dodik predlaže sankcije za sve koji ugrožavaju mir

Dodik predlaže sankcije za sve koji ugrožavaju mir

Iako je proteklih dana Milorad Dodik optuživao opoziciju da zagovaraju sankcije Međunarosne zajednice, on se u razgovoru sa Eskobarom založio za direktne i hitne sankcije prema svima onima koji ugrožavaju mir.

Član Predsjedništva Milorad Dodik nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

“Rat kao opciju nko iz RS nije prizivao. Oni koji su to činili imaju priliku da to razjasne sa gospodinom Eskobarom. U tom pogledu samo apsolutno saglasni da sačuvamo bezbjednost i mir. Ja sam mu predložio da svi oni koji zveckaju oružjem trebaju biti predmet brzih intervencija međunarodnih snaga. Moram da kažem iako nemamo u načelu nekih problema oko Dejtona oni to vide malo drugačije”, rekao je Dodik.

On je kazao da je Eskobaru rekao da je RS za  ustavnu BiH i da će sve akcije buti ustavne.

“Nema namjere da se urušava teritorjalni integritet iako se stvara atmosfera da smo mi ti koji nešto kršimo. Rekli smo da pravimo dokumente i da idemo na NSRS i da ćemo povući određene saglasnosti iz oblasti vojske i VSTS i da ćemo urditi novo zakonodavstvo. Jedini rješenje za održive oružane snage je bitno smanjenje jer nemamo popunjene kvote Srba i Hrvata. Sve to u namjeri da obezbjedimo ubrzani dijelog. On sve naše prigovore smatra frustracijama. I mi to jesmo. Jer je Ustavni sud inkvizicijski sud koji donosi odluke mimo ustava. Nemamo saglasnost oko svega. RS će nastaviti da brine o sebi na jedan potpuno apsurdan ančin tako što spašavamo dejton, spašavamo priču o BiH”, rekao je Dodik i kazao da su razgovarali  o ekonomskim pitanjima, o Otvorenom Balkanu.

“Kod mene su ovorena vrata za Otvoeni Balkan. Bili su razgovori kako deblokirati institucije. Ključno je da reformama koje zagovaraju ne mogu da mjenjaju ustav. I mi ćemo nastaviti da radimo u skladu sa ustavom BiH i ne možemo prihvatiti ovakvo sudstvo.”

Buka/ISTOK
CATEGORIES
Share This