„Da zanemarimo pitanje šta uopšte njemački Bundestag ima sa BiH, mogao bih pitati ambasadorku da li i ona stoji iza kvalifikacija koje su se neki dan čule u Bundestagu i da li je retorika koju smo tamo čuli za nju prihvatljiva“, rekao je Dodik.

On je tako komentarisao izjavu ambasadorke Uber da je iznenadjena sadržajem i tonom jučerašnjih izjava srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa povećanjem broja vojnika EUFOR-a u BiH i njemačkog učešća u misiji i to posle, kako je kazala, Dodikovog „konstruktivnog tona u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke Analenom Berbok pre nekoliko sedmica“.

„Ako njemački državni ministar pred Bundestagom kaže da je Narodna skupština Republike Srpske preduzela konkretne korake koji vode secesiji i da je to napad na celu Evropu, da li cenjena ambasadorka ima potrebu da joj napiše da je to laž i da Narodna skupština RS ništa slično nije preduzela i da je takva kvalifikacija hajka na jedan entitet u BiH“, naveo je Dodik.

On je još kazao da, ako se ambasadorka Uber bavi istorijom i istorijskim poredjenjima, onda bi morala da zna da su „Srbi, uz Jevreje, najveće žrtve jedne užasne ideologije koja je rodjena u njenoj državi, a koja je odnela desetine miliona ljudskih života četrdesetih godina prošlog veka“.

„Ako se poziva na istoriju, onda tu činjenicu ni ona niti članovi nemačkog Bundestaga ne bi smjeli da zaborave kada se obraćaju Srbima ili kada o njima govore“, naglasio je Dodik.

On je rekao da ne vjeruje da bi slična rasprava u Bundestagu smjela da se desi na račun jevrejskog naroda, dodajući da se pita – odakle taj zaborav i odsustvo pijeteta kada je reč o Srbima.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da nije imao ništa protiv misije EUFOR-a u BiH, ali da „mora da se zapita o čemu se radi, kada se njihova vojna vozila nalaze pored zgrade televizije, škola i vrtića“.

„Da li EUFOR možda procenjuje da iz tih objekata dolaze prijetnje miru i stabilnosti BiH? I na kraju, ali ne i najmanje bitno, kako je i nemačka ambasadorka podlegla lošim navikama nekih svojih kolega i na ovakav način se umješala u unutrašnja pitanja BiH“, rekao je Dodik.

Komentarišući jučerašnje Dodikove izjave o Nemačkoj politici prema BiH, ambasadorka Uber je danas izjavila da „odlučno odbacuje uvredljive izjave upućene njemačkom Bundestagu i njemačkom poslaniku Adisu Ahmetoviću“.

„Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku, neadekvatna istorijska poredjenja, te negiranje, pa i veličanje ratnih zločina i genocida, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju“, navela je Uberova.

Dodala je da se „ne mogu tolerisati ni napadi na jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer ugrožavaju mir i pomirenje“.

Dodik je juče mogući dolazak nemačkih vonika u BiH u sklopu misije EUFOR-a uporedio sa nacističkom invazijom iz Drugog svetskog rata, rekavši da oni nisu dobrodošli u našu zemlju.

Uputio je uvrede i na račun poslanika u Bundestagu Adisa Ahmetovića, koji je poreklom iz BiH.

„Kad ga vidim, podsjeća me na one jugende“, kazao je Dodik, aludirajući na nacističku omladinu tokom Drugog svetskog rata.

Danas