Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića (VIDEO)

Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića jer je samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

U prijavi je navedeno da je DŽaferović zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

Prijava je podnesena protiv DŽaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja u namjeri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsjedništva BiH.

DŽaferović se sumnjiči da je postupio protivno Poslovniku o radu Predsjedništva BiH koji reguliše ovlašćenja članova u radu Predsjedništva, odnosno da su “svi članovi Predsjedništva BiH podjednako nadležni za predstavljanje i zajedničko, dakle skupno, zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inostranih institucija”.

– Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je i šteta drugom – u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog i neovlaštenog djelovanja DŽaferovića, Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju iskaže svoj zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike – navedeno je u krivičnoj prijavi.

Ovakvim postupkom, dodaje se u prijavi, teže je povrijedio prava članova Predsjedništva BiH, te i pravo srpskog člana Predsjedništva BiH da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to propisano članom V 3 a Ustava BiH, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

RTRS

CATEGORIES
Share This