Dodik “nevoljno” ide u Brisel

Dodik “nevoljno” ide u Brisel

Milorad Dodik ipak ide u Brisel.  “Postoji konsenzus među nama iz RS-a da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne”, obrazložio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da međunarodna zajednica unosi ozbiljan nered u BiH i da ne može riješiti mnoge stvari, pa da, kako ističe, onda poziva političare iz BiH u Brisel. Poručio je i da neće prihvatiti zajedničku izjavu u Briselu ukoliko se u njoj bude nalazila osuda ruske agresije na Ukrajinu.

“U Briselu predlažu neke deklaracije, rezolucije, a iz BiH je pozvano 16 predsjednika političkih stranaka. Zamislite, izabrani po kriterijima da su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, koja nije parlament već zbir parlamenata kao što je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope. To je ista priča”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dalje je naglasio da “oni uporno žele napraviti čudo oko tog parlamenta”.

“Lijepo ću im to reći u nedjelju u Briselu. Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz Republike Srpske i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne”,  rekao je Dodik.

On je naveo da će putovati u Brisel, ali da ne zna šta je ideja organizatora kada je riječ o susretu.

“Oni ne žele da nas puste da sami pokušamo nešto da dogovorimo. Na kraju krajeva, ovdje je situacija stabilna i mirna”, poručio je Dodik.

Srna
CATEGORIES
Share This