“Dobro je što Dodik ne ide na Bledski strateški forum”

“Dobro je što Dodik ne ide na Bledski strateški forum”

U Sloveniji se u srijedu održava Bledski strateški forum na koji je pozvano i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ipak, put Slovenije će samo Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik kaže da je odbio učešće zbog prisustva visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg negira, a u stvari nije ni pozvan.

“Demokratska fronta smatra da je odluka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da stupi u političku i diplomatsku samoizolaciju, s obzirom da Dodik neće prisustvovati Bledskom strateškom forumu, odnosno sastancima regionalnih i evropskih lidera u Sloveniji, veoma dobra sa stanovišta interesa države Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

Naglašavaju da druga dva člana Predsjedništva BiH mogu u punom kapacitetu predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane te iznijeti na jednom međunarodnom forumu poziciju Bosne i Hercegovine u okviru evropskih integracija ali i skrenuti pažnju na blokade vezane za evropski put BiH, koje uglavnom vrše politike SNSD-a i HDZ-a protiveći se realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

“Osim toga, imajući u vidu činjenicu da će sastancima sa novim Visokim predstavnikom u BiH prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, postaje očigledno da Milorad Dodik ostaje potpuno usamljen u njegovom takozvanom nepriznavanju legitimiteta izbora novog Visokog predstavnika u BiH”, saopšteno je iz DF-a.

(Klix)

CATEGORIES
Share This