Direktori oprezni: Ne sijeku granu na kojoj sjede

Direktori oprezni: Ne sijeku granu na kojoj sjede

Niko od direktora, šefova ili ministara neće dostaviti premijeru Srpske, Radovanu Viškoviću spisak radnika iz javnog sektora koji ne dolaze na posao, a primaju platu jer bi time posjekli granu na kojoj sjede. Narodski rečeno, upravo bi oni bili prvi na listi za smjenu.

Poručio je to predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić i dodao da je neozbiljno bilo od Viškovića da najavi otkaze zaključno s 31. decembrom za sve one koji ne dolaze na posao u javnom sektoru, a primaju platu, a da se nakon toga utiša.

– Građani nisu baš tako kratkog pamćenja. To je vrlo kompleksna priča. Sumnjam da će bilo ko od nadležnih sam se prijaviti i reći da je to omogućio – rekao je “Glasu Srpske” Marić.

Pozvao je na sastanak Viškovića ali i predsjednika Srpske Milorada Dodika jer je, kako navodi, krajnje vrijeme da urgentno djeluju na mnogim pitanjima u javnoj upravi.

– Ovo sada je pokazalo da škripi na svim poljima. Niko od direktora, šefova i ministara to neće reći Dodiku i Viškoviću jer znaju da će biti smijenjeni u roku do sat vremena. Pozivamo ih na sastanak kako bi im predložili način kako nastaviti reformu javne uprave u Srpskoj, odnosno da stvorimo upravu sposobnih, a ne podobnih. Potrebno je da usvojimo zakone koji će iskristalisati tržište rada u javnoj upravi, odnosno da oni koji mogu odgovoriti zahtjevima ostanu u sistemu i primaju platu onako kako dolikuje njihovom doprinosu – rekao je Marić.

Podvlači i da je sve ovo pokazalo da je javna uprava u Srpskoj netransparentna te da je nemoguće doći do podataka o neradnicima kao što bi to trebalo i kao što je to moguće u Srbiji i zemljama EU.

– Da imamo javni registar i da uradimo unakrsnu kontrolu prisustva i radnog statusa jasno bi vidjeli ko dolazi na posao i ko prima platu. Tako da su tu stvari jasne i proste – rekao je Marić.

Navode iz Sindikata uprave u suštini potvrdili su i u javnim preduzećima s kojima smo stupili u kontakt. Tako je vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Slađan Jović rekao da su prekontrolisali spiskove zaposlenih te da nemaju onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao. O svemu su obavijestili i premijera.

Isti odgovor stiže i iz “Šuma RS”.

– Svi direktori organizacionih dijelova “Šuma RS” izjasnili su se da nema onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Takav odgovor smo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uputili premijeru Srpske – rekao je direktor “Šuma” Slaven Gojković.

Identičan odgovor i preduzeće “Pošte Srpske” proslijedile su na adresu Vlade Srpske.

Anonimne prijave

Radovan Višković je za vikend izjavio da je istekao rok za predaju izvještaja o onima koji su primali platu, a nisu dolazili na posao.

– Ovo će biti posao u kontinuitetu. Ima i anonimnih prijava. Svi su upozoreni da ne idu logikom da napišu da je sve u redu. Gdje god ustanovimo da smo na bilo koji način obmanuti sa izvještajem, neposredni rukovodioci će snositi sankcije – naveo je Višković.

(Glas Srpske Foto: Ilustracija)

CATEGORIES
Share This